Izraeli főrabbi: A szülőanya számít az anyának a béranyaság esetében

David Lau rabbi szerint az in vitro megtermékenyítés eseteiben a Háláchá szerint az a nő számít anyának, aki a gyermeket kihordta – számolt be az izraeli sajtó. 

David Lau izraeli főrabbit a napokban kérdezték az Asuta kórházban történt in vitro megtermékenyítési botránnyal kapcsolatban, amelynek következtében egy nő véletlenül egy másik pár magzatát hordta méhében.

Levelében a főrabbi azt írja, hogy a béranya által kihordott gyermek származásának kérdését hosszasan vitatták a rabbinikus vezetők és a halachikus szakirodalom.

A kérdés az, hogy ki a gyermek anyja: az az anya, akinek petesejtjéből az embriót növesztették, vagy az az anya, aki a magzatot a méhében hordta és megszülte a gyermeket?

A főrabbi azt írja, hogy azt a béranyát kell biológiai anyának tekinteni, aki megszüli a gyermeket. Ezért a Háláchá szerint a szülőanya a gyermek anyja.

A főrabbi válaszában arra is rámutat, hogy a béranyaság esetében egy másik genealógiai kérdés is felmerül, ezért továbbra is ellenőrizni és keresni kell, hogy kik azok a szülők, akik a megtermékenyítést végezték, hogy a jövőben megelőzzük a vérfertőző házasságok esélyét.

Válasza végén a főrabbi felszólítja a mesterséges megtermékenyítés ügyében segítséget kérőket, hogy csak olyan intézményeket vegyenek igénybe, amelyek a főrabbinátus utasításai szerint működnek, és ahol folyamatos felügyelet van, hogy megelőzzék az Assuta kórházban történt eseteket.

(Arutz 7)

Drámai per Izraelben: Biológiai szülők harcolnak az idegenbe ültetett babáért

Miután rossz embriót ültettek be egy nőbe, a biológiai szülők harcolnak a még meg nem született gyermekért, mivel a szülőanya kéri, hogy megtarthassa a babát.