Az orosz „Paris Hilton” izraeli útlevéllel menekült át a litván határon

Vlagyimir Putyin elnök mentoraként ismert férfinak a lánya Kszenyija Szobcsak orosz médiaszemélyiség kedd este izraeli útlevéllel elmenekült Moszkvából.

A 40 éves Szobcsak jelenleg Litvániában tartózkodik. Egy határőr megerősítette, hogy izraeli útlevéllel lépett be az országba Fehéroroszországból.

A jelentések szerint Szobcsak 2022 áprilisában kapta meg az izraeli állampolgárságot – két hónappal azután, hogy az orosz erők először bevonultak Ukrajnába.

Darius Jauniskis, a litván hírszerzés vezetője a litván közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a 40 éves médiaszemélyiség izraeli útlevéllel utazott be a balti állam területére. „Nincs szüksége vízumra, idejöhet, és 90 napig itt maradhat, ha nem tévedek” – tette hozzá.

Orosz nyomozók szerdán razziát tartottak Szobcsak Moszkva külvárosában lévő villájában egy zsarolási ügyben folytatott nyomozás részeként. A házkutatás megrázta az oroszországi elitet.

Az ügy középpontjában Kirill Szuhanov, Szobcsak kommunikációs cégének magas rangú tisztviselője – áll, akit zsarolás gyanújával tartóztattak le.

Szobcsak kedden elutasította a Szukanov elleni vádakat, és azt állította, hogy letartóztatása a sajtószabadság elleni hatósági fellépés része. Arian Romanovszkijt, a vállalat egy másik dolgozóját szintén letartóztatták.

Az orosz állami média arról számolt be, hogy Szobcsak a hatóságok megtévesztésére repülőjegyeket vásárolt Dubajba és Törökországba, majd Fehéroroszországon keresztül Litvániába utazott.

A nyomozók gyanúja szerint köze van a Szukanov elleni zsarolási vádakhoz, és a hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene. A rendőrség szerint ha Szobcsakot elítélik a neki tulajdonított zsarolási bűncselekmények miatt, akár 15 év börtönbüntetésre is számíthat.

Kszenyija Szobcsak édesapja Anatolij Szobcsak Szentpétervár első demokratikusan megválasztott polgármestere lánya. Az 1990-es években a későbbi elnök, Vlagyimir Putyin mentora és tanára volt.

Szobcsak 1991 és 1996 között volt polgármester, és 2000-ben hunyt el – ugyanabban az évben, amikor Putyin az elnöki székbe került.
Szergej Markov, egy Kreml-barát politikai kommentátor szerint a Szobcsak villájában végrehajtott razzia azt üzeni a gazdag oroszoknak, hogy senki sem védett. „Ha letartóztathatják Putyin pártfogójának lányát, az azt jelenti, hogy többé senki sem lehet elérhetetlen”.

Kszenyija Szobcsaknak több millió követője van a közösségi médiában, és az orosz közvélemény szemében ellentmondásos figura.
Először egy valóságshow-ban szerepelt, ahol az „orosz Paris Hilton” becenevet kapta. Annak érdekében, hogy megváltoztassa a közvélemény róla alkotott képét, 2011-ben és 2012-ben részt vett a moszkvai Putyin-ellenes tüntetéseken. Újságíró és hangos ellenzéki aktivista lett, gyakran szerepel a televízióban.

Az orosz médiaszemélyiség gyakran használja platformját arra, hogy nyilvánosan bírálja Putyint és az ukrajnai invázióját.

2018-ban Putyin ellenében indult az elnökválasztáson, de csak a szavazatok 1,7 százalékát kapta meg. A kritikusok a Kreml bábjaként utasították el, akit arra használnak, hogy azt az illúziót keltse, hogy a szavazás szabad és demokratikus.

(Ynetnews, MTI)

Putyin tanácsadója „neopogány szektának” nevezte a Chábád-Lubavics mozgalmat

Oroszország főrabbija magyarázatot követel a Kremltől.