Felszólalhat az izraeli államfő az amerikai kongresszusban

Jichák Herzogot washingtoni látogatása során a házelnök és a többségi vezető hívta meg. Bár a beszéd időpontját hivatalosan még nem tűzték ki, de minden bizonnyal 2023-ban kerül rá sor, amikor Izrael függetlenségének 75. évfordulóját ünnepli.

Nancy Pelosi képviselőházi elnök és Chuck Schumer szenátusi többségi vezető közös levélben küldött meghívást Herzognak, amelyben azt írták, hogy

a két nemzetet „a közös biztonságban, a közös értékekben és a barátságban gyökerező elszakíthatatlan kötelék” köti össze.

Herzog beszédének időpontját még nem tűzték ki. Izrael államot 1948. május 14-én kiáltották ki, és Harry Truman amerikai elnök még aznap elismerte az új nemzetet.

Levelükben Pelosi és Schumer azt írták, hogy Truman gyors intézkedése „mindig is büszkeséggel töltötte el országunkat”.

„Az évtizedek során az Egyesült Államok Kongresszusa büszkén állt szolidárisan Izrael mellett kétpárti és kétkamarás alapon”

– írta Pelosi és Schumer.

„Reméljük, hogy a Kongresszusnak lehetősége lesz meghallgatni Önöket Izrael Állam és az amerikai-izraeli szövetség sikerének e történelmi és örömteli mérföldkövénél.”

Az utolsó izraeli vezető, aki ilyen beszédet tartott az amerikai kongresszusban, Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnök volt. Az ő 2015-ös beszédét ellentmondások árnyékolták be, mivel azt Barack Obama akkori amerikai elnök háta mögött rendezték meg, és az izraeli miniszterelnök az amerikai törvényhozók lobbizása mellett foglalt állást, hogy ellenezzék az elnöknek az Iránnal kötendő nukleáris megállapodás aláírására irányuló törekvését. A beszédet a kongresszus számos demokrata képviselője bojkottálta, és gyakran vízválasztó pillanatként emlegetik az Egyesült Államokkal való kétpárti kapcsolat fenntartására irányuló, régóta tartó izraeli erőfeszítésben.

Herzog kedden kezdte meg kétnapos washingtoni látogatását, ahol találkozott Pelosival, valamint Antony Blinken külügyminiszterrel és Amos Hochstein energetikai megbízottal, aki a közelmúltban az Izrael és Libanon közötti tengeri megállapodásról tárgyalt. A tervek szerint

szerdán találkozik Joe Biden amerikai elnökkel

és Jake Sullivan fehér házi nemzetbiztonsági tanácsadóval, mielőtt hazatérne.

Amint korábban megírtuk, az államfő várhatóan bizonyítékokat fog átadni Bidennek az orosz drónok iráni eredetéről.

Az izraeli elnöknek bizonyítékai vannak a gyilkos orosz drónok iráni eredetére

Jichák Herzog washingtoni látogatásán várhatóan bizonyítékokat mutat be erről Joe Biden amerikai elnöknek.