Az izraeli elnöknek bizonyítékai vannak a gyilkos orosz drónok iráni eredetére

Jichák Herzog izraeli államfő várhatóan bizonyítékokat mutat be Joe Biden amerikai elnöknek, amelyek arra utalnak, hogy iráni drónokat használnak ukrán civilek ellen Oroszország ukrajnai inváziójában.

Herzog kedd reggel érkezett Washingtonba, a Bidennel való találkozó előtt.

Herzog irodája szerint egy vizuális elemzés révén az izraeli védelmi intézmény „megállapította, hogy Ukrajnában olyan dróndarabkák vannak, amelyek azonosak az Iránban kifejlesztettekkel”.

„Herzog elnök bemutatja az amerikai kormány tisztviselőinek a Shahed-136 felrobbantott UAV-k képeit, amelyeket egy 2021 decemberi iráni hadgyakorlaton való indításra készítenek elő. Egy másik képen ugyanilyen típusú drón látható, amely az ukrajnai harcok során lezuhant”

– közölte Herzog hivatala.

„Az iráni tagadások és az iráni eredetüket orosz bélyegzők hozzáadásával elfedni próbáló kísérletek ellenére a fotókon látható, hogy a drónok stabilizátorai szerkezetükben, méreteikben és számozásukban azonosak”

– áll a közleményben.

„Irán ismét bebizonyította, hogy nem lehet megbízni benne, és mindenhol megjelenik, ahol gyilkolás, pusztítás és gyűlölet van”

– mondta Herzog elnök.

„Az iráni fegyverek kulcsszerepet játszanak világunk destabilizálásában, és a nemzetközi közösségnek le kell vonnia a tanulságokat, most és a jövőben is.”

A továbbiakban azt mondta, hogy a világnak egy nyelven kell beszélnie Iránnal:

„egy kemény, egységes és kompromisszummentes nyelven. Amint azt ismételten felfedezzük, minden Iránnal kapcsolatos habozásnak – ára van. Az elmúlt hónapokban az iráni rezsim megmutatta a világnak az igazi arcát, amit Izrael már évek óta ismer. Senki sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy az iráni rezsim erőszakot alkalmaz saját állampolgáraival szemben, és brutálisan elnyomja a hidzsábos tüntetéseket, durva emberi jogi jogsértésekkel.”

„Az Ukrajnát ért dróntámadások ízelítőt adnak abból, hogy Irán mit tehet velünk”

Benjamin Netanjahu a Fox Newsnak nyilatkozott az irániak jelentette fenyegetésről.

Hivatalos látogatását Amos Hochstein amerikai energiabiztonsági főtanácsadóval, a Biden-kormányzat közvetítőjével a tengeri határ kérdéséről folytatott izraeli-libanoni tárgyalásokon folytatott megbeszéléssel kezdte.

„Az elnök és [Hochstein főtanácsadó] megvitatták a megállapodás részleteit, feltételeit és a regionális stabilitásra gyakorolt hatásait”

– áll Herzog hivatalának közleményében.

„Herzog elnök megköszönte Hochstein segítségét a megállapodás előmozdításában.”

Az elnök több tucat zsidó vezetővel is találkozott, és megnyugtatta őket, hogy az országok közötti erős köteléket nem fogják befolyásolni a közelgő izraeli vagy az amerikai félidős választások. A találkozón részt vettek többek között az Amerikai Zsidó Bizottság, a B’nai B’rith, a JDCA, az RJC, az Elnökök Konferenciája és az AZM vezetői.

„Önöknél félidős választások vannak; nálunk jövő héten választások lesznek. Azt hiszem, egy dolognak túl kell lépnie: mind a barátság, mind a szoros kötelék Izrael és az Egyesült Államok között elszakíthatatlan”

– mondta Herzog a vezetőknek.

Döntött az izraeli legfelsőbb bíróság a libanoni tengeri határegyezmény ügyében

Egyhangúan foglaltak állást a bírák.

„És ez egy olyan érték, amelyet mindannyiunknak meg kell becsülnünk, és amelyért dolgoznunk kell”.

„Mindkettőnknek tiszteletben kell tartanunk egymás demokráciáit, és tiszteletben kell tartanunk azt a tényt, hogy az izraeliek a jövő héten elmennek szavazni és meghozzák döntéseiket. És természetesen tisztelnünk kell az amerikaiakat is, akik két hét múlva szavazni fognak”

– folytatta.

„Tudom, hogy természetesen lesznek viták az egyes választások eredményéről. De először is, az alapszabálynak annak kell lennie, hogy tiszteljük és tiszteletben tartjuk a demokráciát”

– mondta, és hozzátette:

„Az a tény, hogy mindannyian együtt találkozhatunk testvérek, nekem személy szerint nagyon sokat jelent”

– mondta Herzog a zsidó vezetőknek.

„Mint tudják, mélyen elkötelezett vagyok a zsidó nép ügye iránt világszerte, valamint a zsidó nép és Izrael állam közötti kapcsolat és kötelék iránt is”.

Zelenszkij Izraelt okolja az iráni kamikáze drónokért

Szerinte Moszkva Teheránnal való katonai együttműködése azt fogja eredményezni, hogy Oroszország segíti majd Iránt nukleáris programjának fejlesztésében