Váratlanul Ukrajnába toppant a német államfő

Váratlanul Ukrajnába érkezett Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden: a politikusnak ez az első hivatalos látogatása Kijevben, amióta Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát – jelentette be közleményben a német elnöki hivatal.

Steinmeier Kijevbe érkezését követően azonnal megszólalt a légiriadót jelző sziréna hangja.

„Fontos számomra, hogy a drónokkal, rakétákkal és bombákkal végrehajtott légitámadások idején kifejezzem szolidaritásomat az ukrán néppel”

– hangoztatta érkezése után a német elnök.

A német államfő úgy fogalmazott:

örömmel tekint a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és az ukrán néppel történő kijevi találkozó elé, hogy képet alkothasson a háborús hétköznapokban zajló életről.

A találkozó előtt Steinmeier a fehérorosz határhoz közeli észak-ukrajnai kisvárosba, Korjukivkába látogat, amelyet a háború elején elfoglaltak az orosz csapatok. A mára felszabadított település vezetékei megsemmisültek, ezért a német állam segítséget nyújt a település energetikai infrastruktúrájának újjáépítéséhez.

„Azt üzenem Ukrajna népének: számíthatnak Németországra. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát: katonai, politikai, pénzügyi és humanitárius segítséget nyújtunk”

– tette hozzá.

A katonai támogatás mellett az elnöki látogatás felhívja a figyelmet a háborúban megsérült vagy megsemmisült ukrajnai áramhálózat, vízvezetékek, távfűtési vezetékek és egyéb polgári infrastruktúra felújításának vagy újjáépítésének szükségességére, lehetőleg még a tél beállta előtt – hangsúlyozta a német államfő.

„Minél több a támogatás, annál könnyebb lesz átvészelni a telet, és együtt építeni Ukrajna európai jövőjét”

– mutatott rá a német elnök.

Steinmeier korábban kétszer is készült már Ukrajnába, de az utazás mindkét alkalommal meghiúsult. Áprilisban Lengyelország és a balti országok elnökeivel szeretett volna ellátogatni az országba, de akkor úgy nyilatkozott, hogy

személye és jelenléte „láthatóan nem kívánatos Kijevben”.

Steinmeiert korábban többször érték ukrán bírálatok azért, mert német külügyminiszterként Kijev szerint túlságosan közeli viszonyt ápolt Oroszországgal. Múlt hétre tervezett ukrajnai látogatását biztonsági aggályok miatt kellett elhalasztani.

A szülőföld kirekesztés, az erdő pedig náci

A szocialista-zöld nemzetellenes kultúrharc újabb hullámának lehetünk tanúi Németországban. Krisztina Koenen írása.