Az Adidas állítólag szakít Kanye Westtel az antiszemita vádak miatt

A Bloomberg értesülése szerint a német sportruházati cég úgy döntött, hogy megszakítja üzleti kapcsolatát a zenésszel, miután antiszemita retorikája „az egykor virágzó cipőmárkát a kritika villámhárítójává tette”.

Az Adidas arra készül, hogy megszakítsa a kapcsolatot Kanye Westtel, miután antiszemita nyilvános kijelentései sorozata miatt az ellentmondásos rappert kitiltották a közösségi médiából, és a Biden-kormányzat is elítélte.

A Bloomberg az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a német sportruházati cég úgy döntött, hogy megszünteti üzleti kapcsolatát a Ye néven is ismert zenésszel, miután retorikája „az egykor virágzó cipőmárkát a kritika villámhárítójává tette”.

Kanye West a „zsidó médiára” panaszkodik

Az antiszemita vádakba keveredett rapsztár vett magának egy saját közösségi portált, miután a többiről kizárták.

West rendkívül nyilvános antiszemita megjegyzései sorozata a hónap elején kezdődött, amikor az Instagramon és a Twitteren közzétett két bejegyzésében azzal vádolta a zsidókat, hogy lekapcsolnak „mindenkit, aki ellenzi a napirendjüket”. Miután az első posztjait levették, azt tweetelte, hogy „halálos con 3-t fog csinálni a zsidó emberekre”, hozzátéve, hogy „valójában nem lehet antiszemita, mert a fekete emberek valójában zsidók [sic] is”.

Egy későbbi, a Fox News műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak adott interjúban West azt állította, hogy Donald Trump volt amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner szervezte meg az Izrael és az Öböl-menti államok közötti Ábrahám-egyezményt, „hogy pénzt keressen”, és panaszkodott arra, hogy a gyerekei olyan iskolába járnak, ahol a hanuka helyett a kwanzát ünneplik, mivel „legalább ez [a hanuka] némi pénzügyi tervezéssel jár”.

West később visszautasította a Los Angeles-i Holokauszt Múzeum meghívását, és megduplázta a közelmúltbeli zsidóellenes toposzait és összeesküvés-elméleteit azzal, hogy egy podcastban azt állította, hogy a Planned Parenthood a „mi holokauszt múzeumunk”.

Antiszemita botrányba keveredett az Adidas

A sportmárka szerint trollok miatt kerültek zsidógyűlölő üzenetek a cég hivatalos Twitter oldalára.

West megjegyezte, hogy kirohanásai azután történtek, hogy Dov Charney, a Los Angeles Apparel zsidó alapítója nem adta ki a széles körben rasszistaként elítélt „White Lives Matter” pólóját, bár West szerint „azért, mert zsidó”. West később azt mondta: „Ne mondd azt, hogy ‘fuck Black Lives Matter’, különben a zsidó média törölni fog”.

„Pontosan ez a lényeg: A zsidó emberek birtokolták a fekete hangot, akár úgy, hogy Ralph Lauren pólót viselünk, akár úgy, hogy mindannyian lemezkiadóhoz szerződünk, akár úgy, hogy zsidó menedzserünk van, akár úgy, hogy egy zsidó kosárlabdacsapathoz szerződünk, akár úgy, hogy egy zsidó platformon, mint a Disney, filmet csinálunk” – mondta West a Drink Champs podcast egyik megjelenésén.

Azt is szinte kihívta az Adidast, hogy kövesse az olyan cégeket, mint a Balenciaga és a JPMorgan Chase, és megszakítsa vele a kapcsolatot, kijelentve, hogy „mondhat antiszemita dolgokat, az Adidas nem dobhat ki engem”.

Westnél bipoláris zavart diagnosztizáltak, és két évvel ezelőtt pszichiátriai kezelésre kórházba került.

„Kanye-nak igaza van a zsidókkal kapcsolatban” – neonácik védték be Kanye Westet

Fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai neonácik vették védelmükbe a fekete rappert.