Német politikus: Kapjon zöld utat az Északi Áramlat 2, amint véget ér a háború

Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök szerint a konfliktus befejezése után az orosz gáznak ismét a német energiamix részévé kell válnia.

Mit mondott Kretschmer?

Kretschmer a Bild am Sonntag című lapnak adott interjút, amelyben azt kérte, hogy az elakadt Északi Áramlat 2 gázvezetéknek adjanak újra zöld utat, amint az orosz fegyverek elhallgatnak Ukrajnában.

Kretschmer a lapnak elmondta:

„Hosszú távú szerződésekre van szükségünk az USA-ból, Katarból és más arab országokból származó LNG-szállításokra”, utalva a cseppfolyósított földgázra, amely segít az orosz szállítások helyettesítésében.

„Emellett végre ki kell termelnünk a saját földgázunkat az Északi-tengeren. És ha a háborúnak vége, újra Oroszországból származó gázt kell használnunk”

– tette hozzá.

Németországi blackout: ideiglenesen elhalasztva

A német kancellár elrendelte a maradék három atomerőmű áprilisig tartó további üzemeltetését, ám korántsem a didergő polgárok érdekeit akarta védelmezni. Krisztina Koenen jelenti.

Kretschmer diplomáciai beavatkozást sürget

Kretschmer, Angela Merkel volt német kancellár jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártjának politikusa ismét az ukrajnai háború befejezését sürgette az EU, az Egyesült Államok, Kína, India és Japán közös diplomáciai erőfeszítései révén.

„Egyetlen ok sincs arra, hogy Ukrajna akár egyetlen négyzetméternyi területét is feladja”

– mondta, hozzátéve, hogy a háborús károkat Oroszországnak kell megtérítenie, a háborús bűnösöket pedig felelősségre kell vonni.

„Ezzel a hozzáállással kell béketárgyalásokra menni. Nem szabad többé a csatatéren megoldani ezeket a kérdéseket. Európának nagyobb nyomást kell gyakorolnia a béketárgyalásokra”.

Kretschmer ugyanakkor szkeptikusan nyilatkozott az Oroszország elleni uniós szankciók hatásáról is, arra utalva, hogy azok ártanak a német gazdaságnak.

A zöldek árulása – így pénzeli a Kreml a Nyugat progresszív klímaharcosait

Oroszország és a Gazprom dollártízmilliókat költött az évek során arra, hogy az energia terén kiszolgáltatottá tegye Európát.