Milyen következményekkel járna Oroszország számára Herszon elvesztése?

A visszavonulás szertefoszlatná az orosz reményeket, hogy nyugat felé irányuló offenzívát indítsanak, hogy elvágják Ukrajna Fekete-tengerhez való hozzáférését.

Egy visszavonulás Herszonból és a Dnyeper nyugati partján fekvő más területekről szertefoszlatná az orosz reményeket, hogy nyugatra, Mikolajiv és Odessza felé nyomulva támadást indítsanak, hogy elvágják Ukrajna Fekete-tengerhez való hozzáférését.

Egy ilyen lépés pusztító csapást mérne Ukrajna gazdaságára, és lehetővé tenné Moszkva számára azt is, hogy szárazföldi folyosót építsen ki a Moldovához tartozó, Dnyeszteren túli szakadár régióba, ahol egy jelentős orosz katonai bázis található.

„Herszon elvesztése a Kreml összes déli álmát porrá zúzza”

mondta Oleg Zsdanov ukrán katonai elemző.

„Herszon kulcs az egész déli régióhoz, ami lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy célba vegye az orosz erők kulcsfontosságú utánpótlási útvonalait. Az oroszok minden eszközzel megpróbálják majd megtartani az ellenőrzést felette”.

Ukrajna számára Herszon elfoglalása megteremtené az alapot Zaporizzsja régió Oroszország által birtokolt részének és más déli területeknek a visszaszerzéséhez, és végül a Krímhez.

„Ukrajnának csak ki kell várnia, amíg Herszon úgy kerül a kezébe, mint egy érett alma, mert az orosz haderő utánpótlásának helyzete napról napra súlyosbodik”

– mondta Zsdanov.

A Herszon feletti ellenőrzés visszaszerzése azt is jelentené, hogy Kijev ismét elzárhatná a vizet a Krímtől.

„Herszon visszafoglalása után az oroszoknak ismét gondjaik lesznek a Krím édesvízzel” – tette hozzá Zsdanov.

Szerinte Putyin növelheti a tétet, ha szembesülne azzal, hogy elveszíti Herszont.

„Az oroszok inkább készek lennének eltörölni Herszont a föld színéről, minthogy átadják Ukrajnának”

– jegyezte meg Zsdanov.

Az orosz állami televízió már Herszon elvesztésére készíti fel a nézőit

Az egyik orosz haditudósító a következő két hónapban nem számít semmilyen „jó hírre” a frontról.

A gát lerombolása, amely hatalmas árvizeket okozna a többnyire sík területen, az egyik módja lenne ennek Moszkva számára.

„Az oroszok meg akarják mutatni, hogy egy ukrán ellentámadásra kemény választ fog adni a Kreml, amely a régiót Oroszország részévé nyilvánította, és még belegondolni is ijesztő, hogy mi lehet ez a válasz” – tette hozzá a szakértő.

Volodimir Feszenko, a kijevi székhelyű Penta Center független agytröszt vezetője megjegyezte, hogy a Herszon régió és más déli területek ellenőrzése komoly préda Oroszország számára, és elvesztésük fájdalmas következményekkel járna Putyin számára belföldön és külföldön egyaránt.

„Ha az oroszok elhagyják Herszont, a Kremlnek a katonai vezetéssel és általában a hatóságokkal szembeni heves bírálatok újabb hullámával kell szembenéznie az ultranacionalista körök részéről” – mondta Feszenko, hozzátéve, hogy a város eleste tovább demoralizálná az orosz fegyveres erőket, és esetleg tovább szítaná a mozgósítási erőfeszítésekkel szembeni ellenállást.

Azt is mondta, hogy Kína és India. amelyek figyelemmel követik Oroszország ukrajnai tevékenységét, Herszon elestét a Kreml gyengeségének jeleként fogják értékelni.

„Putyin nemcsak az országon belül, hanem Kína szemében is reputációs veszteséggel fog szembesülni, és ez különösen veszélyes lehet a Kreml számára” – mondta Feszenko.

Herszoni versenyfutás, Sár generális és a nukleáris tél víziója

Egy szűk időablak nyílt Ukrajna számára, hogy addig nyomuljon előre, amíg az őszi esők és a beérkező orosz erősítések megnem akadályozzák ebben.