Az orosz állami televízió már Herszon elvesztésére készíti fel a nézőit

Az orosz állami televízió a jelek szerint már készíti fel a nézőit a megszállt déli Herszon városának elvesztésére, miközben Kijev egyre intenzívebb ellentámadást indít a területek visszafoglalására.

Herszon Kreml által kinevezett vezetője, Vlagyimir Szaldo az orosz állami televíziónak azt mondta, hogy a közigazgatás a Dnyeper keleti partjára költözik. Az orosz állami televízió Szolovjov élőben című műsorában szerdán azt is elmondta, hogy a hatóságok egy héten belül mintegy 50-60 ezer embert terveznek a Dnyeper keleti partjára evakuálni.

Egy másik műsorvezető, Olga Szkabejeva ezzel kapcsolatban pedig meghívta Alekszandr Kotsot, a Komszomolszkaja Pravda című állami napilap haditudósítóját, hogy adjon értékelést a háborúról.

„Mire kell felkészülnünk? Mire számíthatunk? Miért döntöttünk úgy, hogy elszállítjuk az embereket?” – tette fel a kérdést a műsorvezető.

Kots válaszában súlyos pusztításokra és harcokra számít az elkövetkező napokban. Azt mondta, hogy a lakosokat azért evakuálják Herszonból, „mert az életükért aggódunk”.

„Az otthonok és lakások újjáépülhetnek… itt a Herszon régióban [azonban] nagyon nehéz a helyzet”

mondta Kots.

„Ezekben a hónapokban az ukrán fél szisztematikusan azon dolgozik, hogy elvágja erőinket az utánpótlási útvonalakról, a Nova Kakhovka gát és az Antonovszkij híd környékén”. Kots azt is elismerte, hogy Oroszország nehezen tudja ellátni csapatait felszereléssel a Herszon régióban.

„Ez nehézségeket okoz az orosz csapatok számára, különösen azért, mert a frontvonal túloldalán elég jelentős erőkkel állunk szemben”.

Kots elmondta, hogy egyes területeken az ukrán csapatok „négy az egyhez” arányban múlják felül az oroszokat, és megjegyezte, hogy az ukránok csapatok jól felszereltek a Nyugat által szállított fegyverekkel.

Támadás és védelem az ukrán háborúban 2.0

Nyugati légvédelmi rendszereket telepíteni Ukrajnába katonailag észszerű lépés, de igen kétséges, hogy gazdaságilag fenntartható-e. Robert C. Castel elemzése.

Kots azt is elmondta, hogy nem hiszi, hogy a következő két hónapban „bármilyen jó hír” érkezik a frontról Oroszország számára.

„Ha ezt túléljük, akkor jön az áttörés” – mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna valószínűleg ebben az időkeretben visszafoglalja a jelenleg orosz erők által megszállt területeket.

A haditudósító megjegyzései nem sokkal azután hangzottak el, hogy Putyin ukrajnai hadseregének új parancsnoka az állami Rosszija 24 televíziós hírcsatornának azt mondta, hogy hamarosan „nehéz döntéseket kell hozni”.

„Herszon irányában a helyzet nem könnyű”

– mondta Szergej Szurovikin az első televíziós interjújában, amióta ebben a hónapban kinevezték az orosz inváziós erők parancsnokává.

„Az ellenség folyamatosan megpróbálja megtámadni az orosz csapatok állásait” – folytatta.

„A további lépések és tervek Herszon városával kapcsolatban a kialakuló katonai-taktikai helyzettől függnek, ami nem könnyű.

Tudatosan, időben fogunk cselekedni, nem zárva ki a nehéz döntéseket”

– tette hozzá Szurovikin.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Herszoni versenyfutás, Sár generális és a nukleáris tél víziója

Egy szűk időablak nyílt Ukrajna számára, hogy addig nyomuljon előre, amíg az őszi esők és a beérkező orosz erősítések megnem akadályozzák ebben.