Amerikai tengernagy: Kína két éven belül megtámadhatja Tajvant

Az amerikai haditengerészet vezetője arra figyelmeztetett, hogy az amerikai hadseregnek fel kell készülnie egy 2024 előtti kínai invázió lehetőségére Tajvanon – írja a Financial Times.

Mike Gilday tengernagy, a haditengerészeti műveletek főnöke szerint az Egyesült Államoknak figyelembe kell vennie, hogy Kína még a pesszimistább figyelmeztetéseknél is sokkal hamarabb léphet fel Tajvan ellen.

Az Egyesült Államokban azóta éleződött ki a vita arról, hogy Kína mikor támadhatja meg Tajvant, hogy Philip Davidson admirális, az Indo-csendes-óceáni parancsnokság akkori vezetője tavaly a kongresszusnak azt mondta, hogy a kínai hadsereg 2027 előtt is akcióba léphet Tajvan ellen. Davidson figyelmeztetését akkoriban részben lekicsinyelték, de a tisztviselők az elmúlt évben fokozták figyelmeztetéseiket.

„Amikor a 2027-es ablakról beszélünk, az én szememben ez egy 2022-es vagy potenciálisan egy 2023-as ablak kell, hogy legyen”

– mondta Gilday szerdán az Atlantic Councilnak. „Egyáltalán nem akarok pánikhangulatot kelteni… „.

Gilday megjegyzései két nappal azután hangzottak el, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, Kína „eltökélt abban, hogy sokkal gyorsabb ütemezéssel folytatja az újraegyesítést”, miután úgy döntött, hogy a status quo „már nem elfogadható”.

A Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusának vasárnapi megnyitóján Hszi Csin-ping elnök elmarasztalta az Egyesült Államokat Tajvan támogatása miatt, miközben „külső erőket” vádolt a feszültségek súlyosbításáért, és azt sugallta, hogy külső szereplők viselnék a felelősséget, ha Kína kénytelen lenne megtámadni az országot.

Joe Biden elnökként négy alkalommal is figyelmeztette Kínát, hogy az Egyesült Államok beavatkozna, hogy megvédje Tajvant egy provokálatlan támadástól, hangsúlyozva a Tajvan melletti kínai katonai tevékenységgel kapcsolatos növekvő aggodalmakat, amelyek Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi tajpeji látogatása nyomán fokozódtak.

Miközben azonban amerikai tisztviselők riadót fújnak, a kongresszus hamarosan szavazni fog egy olyan törvényről, amely a Tajpejnek szánt fegyverek elosztását finanszírozná.

A védelmi kiadásokról szóló törvényjavaslat öt évre 10 milliárd dollárt engedélyez, ami az első olyan eset lenne, amikor az USA fegyvereladásokat finanszíroz Tajvan számára.

Tajpej már korábban is fizetett olyan amerikai fegyverekért, amelyek eladását Washington jóváhagyta.

Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

„Egy amerikai tábornok azt mondta nekem, hogy Kína meg fogja támadni Tajvant”

Tim Marshall, A földrajz fogságában szerzője interjút adott a Neokohnnak, melyben beszélt az orosz-ukrán konfliktusról, Iránról és a Kína-Tajvan feszültségről. Interjú.