UnHerd: Antiszemita-e a „globalista” kifejezés?

Yoram Hazony izraeli filozófus szerint nem. 

Az elmúlt években a „globalista” kifejezés a populisták és a főáram-ellenes média kedvencévé vált. A politikusok Donald Trumptól Orbán Viktoron át Giorgia Meloniig használják ezt a szót arra, hogy leírják, mi ellen vannak – de vajon jelent-e valójában bármit is?

Ami még ellentmondásosabb, a kifejezés kritikusai azt is állítják, hogy a kifejezésnek antiszemita felhangjai vannak.

A második világháborúig visszanyúlóan azt állítják, hogy a szó arra utal, hogy a zsidó emberek nem a származási országukhoz, hanem egy globális összeesküvéshez tartoznak. Éppen csütörtökön zsidó csoportok bírálták Nigel Farage-t, amiért „globalistának” nevezte az új belügyminisztert, Grant Shapps-t, aki zsidó.

Az UnHerd megkereste Yoram Hazony izraeli politikai filozófust, a nacionalizmus szakértőjét, hogy megkérdezzék hasznosnak vagy problémásnak tartja-e a kifejezést.

Az UnHerdnek kifejtette: „A „globalizmus” kifejezés hasznos rövidítés a „szabályokon alapuló nemzetközi rendre” vagy a „liberális internacionalizmusra” való utaláshoz. Ezek a kissé nehézkes kifejezések azt az 1989 utáni konszenzust írják le, amely egy olyan egységes világméretű piac létrehozására törekedett, amelyet nem független nemzeti államok, hanem nemzetközi testületek által létrehozott egységes világméretű jogrendszer szabályoz. Más szóval, a „globalizmus” a „nacionalizmus” ellentéte – ahogy én használom a kifejezést.”

Jonathan S. Tobin: Soros György és az antiszemitizmus összekapcsolása hamis

„De tényleg túl nagy kérés lenne, hogy az antiszemitizmus vádját csak olyan esetekre tartsuk fenn, amikor az valóban létezik?”

És szerinte vajon antiszemita azt mondani, hogy globalista valaki?

„Nem, nem az. Az esetek túlnyomó többségében a „globalizmus” kifejezést a politikai elméletben, a nemzetközi kapcsolatokban és a politikai gazdaságtanban használják. Normatív használatában nincs antiszemita felhangja…”.

A filozófus tovább megy, mondván, hogy az egyes szavak száműzésére irányuló kísérletek részei egy szélesebb körű kísérletnek, amely bizonyos eszmék elnyomására irányul, és amelynek ellen kell állni.

„Az ébredező neomarxista kulturális forradalom nem csak az egyének „eltörlésében” érdekelt. Minden olyan szó vagy kifejezés „törlését” és betiltását akarják elérni, amely hasznos a konzervatív világnézet előmozdításában”

– mondja Hazony.

„Ha a woke-ok akarata érvényesülne, az olyan szavakat, mint a „globalista” és a „nacionalista” törölnék, feketelistára tennék. És amint ez megtörténik, lehetetlenné válik számunkra, hogy a globális és a nemzetállamok rendje közötti versengésről szóló nézeteinket bemutassuk.

Ezt akarják az ellenfeleink: Azt akarják, hogy lehetetlenné tegyék számunkra a nézeteink kifejtését, mert éppen azokat a szavakat, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy elmondjuk, amit gondolunk, kiiktatják a legitim beszédből”

– mondta Hazony.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Ha nem állunk ki a tradícióinkért, akkor nem lesz jövőnk” — Yoram Hazony a Neokohnnak

Az izraeli filozófus a Neokohnnak elmondta, hogy miért fontos, hogy a konzervatívok vállalják a küzdelmet a szélsőséges ideológiákkal szemben. Hajdú Tímea interjúja. 

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.