Meloni beszólt Berlusconinak Putyin miatt

Giorgia Meloni határozottan rendreutasította jobboldali koalíciós szövetségesét, Silvio Berlusconit, miután az olyan megjegyzéseket tett egy kiszivárogtatott magánbeszélgetésben, amelyekkel Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúját igazolta – írja a Politico. 

„Olaszország emelt fővel Európa és az atlanti szövetség része” – mondta Meloni szerda este egy nyilatkozatban. „Aki nem ért egyet ezzel a sarokponttal, az nem lehet a kormány tagja, azon az áron, hogy nem lesz kormányunk”.

A LaPresse olasz hírügynökség a héten közzétett egy hangfelvételt, amelyen Berlusconi hallható, amint párttársainak dicsekszik a Putyinnal folytatott levélváltásaival, valamint vodka- és borajándékaival. Putyin „öt igaz barátja közül én vagyok az első számú” – dicsekedett, hozzátéve, hogy az orosz vezetőt félreértették, és hogy „a béke embere”.

A LaPresse szerdán még robbanásveszélyesebb részleteket hozott nyilvánosságra a felvételből, amelyeken

Berlusconi hallható, amint védelmébe veszi Putyin azon célját, hogy eltávolítsa Volodimir Zelenszkij kormányát Kijevben, és egy „tisztességes, értelmes” kormányzattal váltsa fel.

Berlusconi támadta Zelenszkijt, azzal érvelve, hogy az ukrán elnök a háború lángját szította azzal, hogy támadásokat indított az oroszok által támogatott donbászi szeparatista régiók ellen.

Berlusconi megjegyzéseiben a nyugati vezetést is lekicsinyelte.

„Egy másik kockázat, egy másik veszély a Nyugat számára az, hogy nincsenek vezetőink, nincsenek vezetők a Nyugaton, nincsenek vezetők az Egyesült Államokban, nem mondom el, mit tudok, de nincsenek vezetőink” – mondta, majd hozzátette: „Mondhatok valamit? Én vagyok az egyetlen vezető.”

Pénteken Giorgia Meloni és koalíciós szövetségesei találkoztak Sergio Mattarella elnökkel, és kijelentették, hogy készek „a lehető leggyorsabban” kormányt alakítani.

Fotó: EPA/ETTORE FERRARI

Meloni kiakadt a francia kormányra: Remélem csak félrefordították, amit mondtak

A francia kormányzat ugyanis „éberen” szeretné figyelni, hogy az új kormány tiszteletben tartja a jogállamiságot.