Meloni kiakadt a francia kormányra: Remélem csak félrefordították, amit mondtak

Laurence Boone francia Európa-ügyi miniszter kijelentette, hogy miután Olaszország új kormánya átveszi a hatalmat, Franciaország „nagyon fog figyelni az értékek és a jogállamiság tiszteletben tartására”.

Giorgia Meloni, Olaszország leendő miniszterelnöke dühösen reagált, miután Laurence Boone francia Európa-ügyi miniszter kijelentette, hogy miután Olaszország új kormánya átveszi a hatalmat, Franciaország ellenőrizni fogja a jogállamiságot Olaszországban – írja a Politico.

A la Repubblica olasz napilapnak adott interjújában Boone azt mondta: „Együtt akarunk működni Rómával, de figyelemmel fogjuk kísérni a jogok és szabadságjogok tiszteletben tartását”, és „nagy figyelmet fogunk fordítani az értékek és a jogállamiság tiszteletben tartására”. Az EU már megmutatta, hogy éberen figyel más országokkal, például Magyarországgal és Lengyelországgal szemben”.

Meloni, akit várhatóan Olaszország miniszterelnökévé neveznek ki, miután jobboldali koalíciója a szeptember 25-i választásokon a szavazatok 44 százalékát szerezte meg, a megjegyzéseket „egy szuverén államba való beavatkozás elfogadhatatlan fenyegetésének” nevezte.

Meloni pénteken a Facebookon azt írta:

„Szeretném remélni, hogy – ahogy az gyakran előfordul – a baloldali sajtó félrefordította a külföldi kormánytisztviselők valós kijelentéseit, és bízom abban, hogy a francia kormány azonnal cáfolni fogja ezeket a szavakat, amelyek túlságosan hasonlítanak egy szuverén állam és az Európai Unió tagja elleni beavatkozással való elfogadhatatlan fenyegetésre”.

Meloni a múlt heti választások után Élisabeth Borne francia miniszterelnök kijelentései miatt is dühös volt, aki azt mondta: „Nem kommentálom az olasz nép demokratikus választását”, ugyanakkor Franciaországnak figyelnie kell „bizonyos értékekre, mint például az emberi jogok és az abortuszhoz való jog”.

Mario Draghi miniszterelnöksége alatt szorosabbá váltak a francia-olasz kapcsolatok: ő és Emmanuel Macron stratégiai partnerséget írtak alá, és közösen tettek javaslatot az európai költségvetési szabályok reformjára.

A választások előtt a Le Figarónak adott interjújában Meloni azonban azt sugallta, hogy kormánya felboríthatja ezt a kapcsolatot, és Olaszországot kívánja előtérbe helyezni.

Így fogalmazott:

„Olyan Olaszországot akarunk, amelynek nagyobb a jelentősége, mint korábban, egy kiegyensúlyozottabb Európában. Olaszországnak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje érdekeit Európában, ahogyan Franciaország és Németország is teszi”.

Fotó: MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano

Ezt a cikket szerkesztőségünk a ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Ursula von der Leyen az olasz kormányváltásról: Megvannak az eszközeink

Von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen mondott beszédében hozzátette, hogy akármilyen demokratikus kormány alakul a választások nyomán Olaszországban, az Európai Bizottság együttműködik Rómával.