Biden aggódik ha a republikánusok nyernek, mi lesz Ukrajnával

Joe Biden amerikai elnök pennsylvaniai látogatása során csütörtökön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy megfelelő mértékben folytatódik-e Ukrajna katonai támogatása, amennyiben a republikánusok győznek a novemberi félidős kongresszusi választásokon.

Mint mondta, választási győzelmük esetén a republikánusok csökkenteni akarnák Kijev támogatását. Nem értik, hogy ez mennyire fontos nemcsak Ukrajna, hanem Kelet-Európa és a NATO számára is – panaszkodott újságíróknak Biden.

A republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy néhány napja jelezte, hogy pártja a novemberi kongresszusi választásokon aratott választási győzelem esetén lefékezheti az ukrajnai segélyeket.

Egy interjúban kijelentette: „Nem hiszem, hogy az emberek gazdasági hanyatlás idején majd biankó csekket adnak ki Ukrajnának”.

A november 8-i kongresszusi választások, Biden elnöki ciklusának közepén, a képviselőház mind a 435 helyét és a szenátusi helyek mintegy egyharmadát érintik az Egyesült Államokban.

A republikánusoknak jó esélyük van arra, hogy többséget szerezzenek a képviselőházban, és a szenátusban is átvehetik az irányítást Biden demokratáitól.

Washington Oroszország ukrajnai háborújának február végi kezdete óta 17,6 milliárd dollár katonai támogatást helyezett kilátásba Kijevnek.

Fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ben Shapiro: Hogyan lesz vége az ukrajnai háborúnak?

A konzervatív kommentátor szerint ez az a kérdés, amiről az amerikai vezetés nem hajlandó beszélni.