Szaúd-Arábia üdvözölte Ausztrália Jeruzsálemmel kapcsolatos döntését

A Hamász politikai irodájának tagja megerősítette Mohammad Al-Khodary szabadon bocsátását, miután 2019-ben több tucatnyi másikkal együtt őrizetbe vették; eközben a szaúdi pénzügyminiszter dicsérte, hogy Ausztrália visszavonta Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését — írja a ynet.

Szaúd-Arábia szerdán szabadon engedte a Hamász terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselőjét több mint három év fogva tartás után, és méltatta Ausztrália döntését, hogy visszavonja Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését.

„Beszéltem vele, és jó hangulatban van. Reméli és imádkozik, hogy a többi fogva tartott testvérét is szabadon engedik” – mondta Reshiq.

A Hamász az 1980-as években alakult a pánarab Muzulmán Testvériség egyik ágaként, de az utóbbi időben hangsúlyozta, hogy palesztin felszabadító mozgalom, részben azért, hogy eloszlassa az egyiptomi ellenségeskedést és támogatást szerezzen a gazdag arab államoktól.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom keményen fellépett a Testvériség ellen, amelyet az uralmi rendszerükre nézve fenyegetésnek tekintenek.

Khodary, a Hamász korábbi szaúdi küldöttjének és másoknak a Hamász támogatása miatt történt őrizetbe vétele és néhány szaúdi bírósági eljárás további feszültséget okozott a két fél közötti kapcsolatokban. Reshiq remélte, hogy Khodary szabadon bocsátása némi javuláshoz vezethet.

„Nagyra értékeljük a Szaúd-Arábiai Királyság döntését… Imádkozunk, hogy ez a lépés egy új fejezet megnyitásához és a többi fogoly szabadon bocsátásához vezessen”

– tette hozzá Reshiq.

Közben a szaúd-arábiai külügyminisztérium szerdán korábban közleményt adott ki, amelyben dicsérte Ausztrália döntését, hogy Izrael heves bírálata ellenére visszavonja Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését.

„Szaúd-Arábia felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy fokozza erőfeszítéseit a palesztin kérdés méltányos megoldásának keresésére és egy palesztin állam létrehozására, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne, az arab békekezdeményezéssel összhangban”

– áll a közleményben.

Hozzátették:

„Szaúd-Arábia továbbra is támogatni fogja a palesztin népet és kiáll mellette”.

Bekéretik az ausztrál nagykövetet a jeruzsálemi külügyminisztériumba

Ausztráliában a kormány kedden visszavonta az előző kormány döntését, mellyel Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként.