Bekéretik az ausztrál nagykövetet a jeruzsálemi külügyminisztériumba

Ausztráliában a kormány kedden visszavonta az előző kormány döntését, mellyel Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. Izrael csalódottságát fejezte ki, a Palesztin Hatóság azonban üdvözölte Canberra friss határozatát.

A város helyzetét Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalásokon kell rendezni a jelenlegi ausztrál kormány szerint.

Penny Wong külügyminiszter szavai szerint

Ausztrália „szilárdan Izrael barátja marad a jövőben is”, elkötelezett a kétállami megoldás iránt, melyben Izrael és a jövendő palesztin állam békében él egymás mellett nemzetközileg elismert határok között.

Az izraeli külügyminisztérium és

Jaír Lapid miniszterelnök „mély csalódottságát” fejezte ki a canberrai döntés miatt, s közölték, hogy bekéretik az ausztrál nagykövetet. „Jeruzsálem több mint 3000 éve a zsidó nép fővárosa, s a továbbiakban is Izrael Állam örök és egyesült fővárosa lesz”

– fogalmaztak.

Husszein as-Sejk,

a Palesztin Hatóság egyik vezető tisztségviselője viszont a hatóság nevében üdvözölte, hogy Ausztrália „a nemzetközi legitimitásnak megfelelően kétoldalú megállapodásra ösztönöz”.

Örömmel vették továbbá, hogy az ausztrál kormány megerősítette: „a Jeruzsálem feletti szuverenitás jövője a nemzetközi legitimáción alapuló tartós, kétállami megegyezéstől függ” – olvasható a tisztségviselő Twitter-bejegyzésében.

Scott Morrison korábbi kormányfő évtizedek Közel-Kelet-politikáján fordított, amikor 2018 decemberében közölte, hogy Ausztrália elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, ám nagykövetségét nem költöztette oda.

Ausztrália – az Egyesült Államok és Guatemala után – a harmadik országként ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként,

a másik két állammal ellentétben azonban csak a nyugati részét.

Izrael egységes fővárosának tekinti Jeruzsálemet, melynek keleti részét 1967-ben foglalta el, noha ezt a nemzetközi jog nem ismeri el. A palesztin vezetés viszont többször leszögezte: Jeruzsálem keleti részét akarják megtenni leendő államuk fővárosának.

Kereskedelmi képviseletet nyitott Ausztrália Jeruzsálemben

A szigetország vezetése decemberben ismerte el Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként.