Likvidálták az izraeli katonát lelövő terroristát

A shuafati ellenőrzőpontnál másfél hete történt terrorakció elkövetője, a 22 éves Udai Tamini utáni hajtóvadászat szerda este ért véget, amikor az izraeli fővárostól délre fekvő Máálé Adumim bejáratánál egy tűzharcban izraeli katonák agyonlőtték.

A terrorista, a kelet-jeruzsálemi illetőségű Udai Tamimi a ciszjordániai város bejáratához érkezett, és tüzet nyitott a közelben tartózkodó biztonsági személyzetre. Az United Hatzalah önkéntes mentőszolgálat orvosa, Akiva Skolnick szerint a terroristát az őrök viszonozta lövések ölték meg. A félautomata kézifegyver mellett egy gránátot és egy kést találtak nála.

„Két nagy tapasztalattal rendelkező biztonsági őr, akik a város bejáratánál lévő ellenőrzőpontnál voltak, azonnal semlegesítették a terroristát” – számolt be az incidensről Skolnick.

A lövöldöző volt felelős a 18 éves Noa Lazar rendőrtiszt október 8-án történt megöléséért, amikor is Tamimi tüzet nyitott egy ellenőrzőpontnál a jeruzsálemi Shuafat városrész közelében. A támadás következményeként egy 30 éves biztonsági őr továbbra is intenzív osztályon fekszik, lélegeztetőgépen, egy harmadik személy, egy katona szintén megsérült.

A biztonsági erők 11 napon át keresték Tamimit. Az izraeli rendőrség, a Shin Bet biztonsági szolgálat és a határőrség hétfő este több embert letartóztatott, akiket azzal gyanúsítottak, hogy segítették a terroristát, és fegyverek alkatrészeit, töltényeket és mellényeket foglaltak le.

„Halálával bezárult a kör, és gyorsan igazságot szolgáltattak” – áll a család közleményében, melyet a The Jerusalem Post idéz. „A család köszönetet mond az izraeli nemzetnek a támogatásért, amelyet ezekben a nehéz pillanatokban kapott”.

Jair Lapid miniszterelnök dicsérte a biztonsági erőket Tamimi „likvidálásáért”.

„Nem nyugszunk, amíg nem kapunk el minden terroristát, aki ártott vagy ártani akar izraeli állampolgároknak és a hadsereg katonáinak”

– mondta Lapid.

„Keményen és habozás nélkül fogunk fellépni a terrorizmus ellen”.

Az elmúlt hetekben több, városok bejáratánál lévő izraeli biztonsági állások elleni lövöldözős támadás történt, például a shuafati támadás után néhány nappal Ido Baruch őrmester halt meg egy autós lövöldözésben a Ciszjordánia északi részén fekvő Shavei Shomron település közelében. Baruch gyilkosát még mindig nem fogták el.

Agyonlőttek egy izraeli katonát Szamáriában

Nábluszi palesztin terroristák Oroszlánbarlang nevű új iszlamista csoportja jelentkezett a támadás elkövetőjeként.