Izrael fegyvert nem ad Ukrajnának, de rakétafigyelmeztető rendszert fejleszthet

Izrael felajánlotta, hogy segít Ukrajnának egy korai előrejelző rendszer kifejlesztésében, de fegyverrendszereket nem fog szállítani – közölte szerdán Benny Ganz védelmi miniszter, a The Jerusalem Post jelentése szerint.

„Az Ukrajnával szembeni politikánk nem fog változni – továbbra is támogatni fogjuk a Nyugatot és kiállunk mellette, de fegyverrendszereket nem fogunk szállítani. Arra kértük az ukránokat, hogy osszák meg velünk az igényeikre vonatkozó információkat, és felajánlottuk, hogy segítünk egy életmentő korai előrejelző rendszer kifejlesztésében”

– mondta.

Mindezt Ganz az EU-tagállamok izraeli nagyköveteinek tartott tájékoztatóján mondta.

A védelmi miniszter arra is utalt, hogy Jeruzsálem megkeresést küldött Kijevnek, hogy osszák meg egymással az ország légvédelmi riasztásokra vonatkozó igényeire vonatkozó információkat, és amint megkapják, „képesek leszünk segítséget nyújtani egy életmentő polgári korai előrejelző rendszer kifejlesztésében”.

Az általa „korlátoknak” és „különféle operatív megfontolások” miatt azonban hangsúlyozta, hogy Izrael nem fog fegyverrendszereket szállítani Ukrajnának.

Ganz azt követően tette a megjegyzéseket, hogy Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden azt mondta, hogy Izraeltől légvédelmi rendszereket kérnek.

„Ha Izrael politikája valóban az, hogy következetesen szembeszálljon Irán akcióival, akkor itt az ideje, hogy Izrael nyíltan Ukrajna mellé álljon”

– mondta Kuleba.

Medvegyev rossz ötletnek tartja Izrael részéről Ukrajna katonai támogatását

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kijelentette, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segély átadása tönkretenné a zsidó állam és Oroszország közötti kapcsolatokat.

Az izraeli védelmi miniszter azonban határozottan kijelentette, hogy „Izrael támogatja Ukrajnát, a NATO-t és a Nyugatot, és kiáll mellette – ezt már a múltban is elmondtuk, és ma is megismételjük. Izrael politikája, hogy humanitárius segélyek és életmentő védelmi felszerelések szállítása révén támogatja Ukrajnát”. Ganz arról is tájékoztatott, hogy azt tervezi, hogy

„felülvizsgál és jóváhagy egy további csomagot, ahogyan a múltban is szállítottunk”.

„Szeretném világossá tenni, hogy nem adunk el fegyvereket Ukrajnának” – mondta. „Én vagyok a védelmi miniszter, és én felelek az izraeli fegyverek exportjáért”.

Miután Oroszország iráni gyártmányú drónokat vetett be polgári infrastruktúrát célba véve, Izrael nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy fegyverrendszerekkel vagy légvédelmi rendszerekkel lássa el őket.

Ganz megerősítette, hogy Jeruzsálem figyelemmel kíséri Irán részvételét az ukrajnai háborúban, annak ellenére, hogy Teherán tagadta, hogy Shahed 131 és Shahed 136 drónokkal látta el Moszkvát.

„Úgy látjuk, hogy Irán drónokat biztosít, és a közeljövőben további fejlett rendszereket is biztosíthat. Az irániak módszeresen hazudnak az ilyen felszerelések eladásáról”

– mondta, hozzátéve, hogy ugyanez a fajta aktivitás az egész Közel-Keleten zajlik”.

Az Iráni Forradalmi Gárda üzemeltetheti az Ukrajna ellen bevetett drónokat

Szakértők szerint a terroristaszervezet a Krímből segítheti az oroszokat, miközben Moszkva az ukrán infrastruktúrát bombázza.