Apertheidnek tartja Izraelt az új irodalmi Nobel-díjas

Ernaux izraeli kulturális rendezvények bojkottálására, terroristák szabadon bocsátására szólított fel, és Izraelt apartheidnek nevezte.

Annie Ernaux francia írónő, aki csütörtökön elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, a bojkott, a divesztálás és a szankciók (BDS) mozgalom elkötelezett támogatója.

Ernaux 2019 májusában több mint 100 másik francia művésszel együtt aláírt egy levelet, amelyben az Eurovíziós dalverseny bojkottjára szólított fel, mivel azt Tel-Avivban tartották. A művészek arra is felszólítottak, hogy a France Television ne közvetítse az eseményt.

Ernaux ellenezte a francia-izraeli kulturális együttműködést

2018-ban a szerző mintegy 80 másik művésszel együtt aláírt egy levelet, amelyben felháborodását fejezte ki amiatt, hogy az izraeli és a francia kormány megrendezte az Izrael-Franciaország interkulturális évadot. A levélben azt állították, hogy az évad segít „kifehéríteni” Izrael államról alkotott képet.

„Minden lelkiismeretes ember erkölcsi kötelessége, hogy elutasítsa az Izrael Állammal való kapcsolatok normalizálását” –

áll a levélben.

Beszéljünk az új antiszemitizmusról!

Manapság nem csak a jobboldal részéről érkezik antiszemitizmus. Tamir Wertzberger véleménycikke.

Ernaux aláírta azt a levelet is, amelyben Georges Abdallah libanoni militáns szabadon bocsátását követeli, aki 1980-ban társalapítója volt a Libanoni Forradalmi Fegyveres Csoportnak, és akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Charles R. Ray amerikai katonai attasé alezredes és Yaakov Bar-Simantov izraeli diplomata 1982-es meggyilkolásáért.

A francia szerző által aláírt levél Rayt és Bar-Simantovot „aktív Moszad- és CIA-ügynököknek”, Abdallahot pedig „a palesztin nép és a gyarmatosítás ellen elkötelezettnek” nevezi.

Ernaux a palesztin erőszakot figyelmen kívül hagyó levelében Izraelt „apartheid államnak” nevezte.

2021-ben, nem sokkal a Falak őre hadművelet után Ernaux aláírt egy levelet „Levél az apartheid ellen” címmel, amely felsorolta az arabok és palesztinok elleni támadásokat és a Gázai övezet elleni izraeli csapásokat, anélkül, hogy megemlítette volna az izraeli arabok által Izrael-szerte vezetett zavargásokat vagy a Gázai övezetből Izraelre kilőtt több mint 4000 rakétát.

„Ezt két egyenlő fél közötti háborúnak beállítani hamis és félrevezető. Izrael a gyarmatosító hatalom. Palesztinát gyarmatosítják. Ez nem konfliktus: ez apartheid”

– olvasható az Ernaux által aláírt levélben.

Lousie Glück magyar-zsidó származású költőnő kapta az irodalmi Nobelt

A hetvenhét esztendős amerikai szerző nagyszülei Magyarországról vándoroltak ki az Egyesült Államokba.