Trópusi üdülőparadicsomot varázsolnak a haldokló Holt-tengerre

Izrael tervei szerint a Föld legalacsonyabb helyét a bolygó egyik legmenőbb turisztikai célpontjává kívánja alakítani, és az ország két olyan helyről merít inspirációt, amelyek már most is évente több millió látogatót vonzanak: a Maldív-szigetekről és Dubaiból.

A Holt-tenger mentén egy sor új szálloda tervei a régió turizmusának megújítására és a partvidék átalakítására irányulnak: egy sor mesterséges sziget, félsziget és öböl – valamint egy trópusi stílusú, a tengerben cölöpökön álló vendégházakkal rendelkező ingatlan – a tervek szerint meghosszabbítják a partvonalat, és minden eddiginél több turistát juttatnak közvetlenül a vízpartra.

Az izraeli tisztviselők a Holt-tengeri turizmus fellendítését kulcsfontosságúnak tartják ahhoz, hogy 2030-ra elérjék az évi 10 millió látogatót. Mivel a tenger gyorsan zsugorodik, a korábbi tengerparti üdülőhelyek mérföldekre vannak a parttól, és az egykori partvonalat a víznyelők veszedelmes területté változtatták. Ezért a turisztikai erőfeszítések a Holt-tengertől délre fekvő hatalmas párolgási tavakra összpontosulnak, ahol a térségben a legtöbb nagy szálloda már most is található.

A Holt-tenger vizével feltöltött tavakat, amelyeket az ICL (korábban Israel Chemicals Ltd.) kálium-, bróm- és magnéziumbányászatra használt, általában a tenger részeként kommunikálják, de

kevés turista van tisztában azzal, hogy valójában egy bányatóban úsznak.

A terv célja, hogy 2026-ig megduplázza a Holt-tengeren található turistaszállások számát 4000-5000 szobával egy meghosszabbított sétány mentén, kitöltve a tó északi csücskénél lévő Ein Bokek és a mintegy 3,5 kilométerre délre fekvő Neve Zohar közötti fennmaradó nyílt terület nagy részét.

A 17 lehetséges projektből hét szállodai pályázatot már elnyertek, és az idegenforgalmi minisztérium már több mint 1 milliárd sékelt (344 millió dollárt) fektetett be a parti sétány déli irányba történő meghosszabbításába és az új partfalak kiépítésébe.

Shimon Daniel, a Holt-tenger megőrzéséért felelős kormányzati vállalat, a Holt-tengeri fejlesztésekkel foglalkozó turisztikai minisztériumi elszámolóház vezérigazgatója szerint a szállodák lesznek az első új építkezések a területen mintegy 30 év óta.

A promóterek szerint három szigetet építenek a fejlesztés részeként, de a közzétett tervek csak egyetlen – technikailag még mindig a szárazföldhöz kapcsolódó – szárazföldi formát mutatnak, amely talán egynek minősül.

A Holt-Tenger lett a világ legjobb gyógyfürdője

A Föld legmélyebb szárazföldi pontján elhelyezkedő tó számos, gyógyhatással rendelkező nevezetességet utasított maga mögé.

A már megépült sziget egy hatalmas kupolának ad majd otthont, amely 5000 fős befogadóképességű kiállítási központként funkcionál majd, világszínvonalú szolgáltatásokkal és 360 fokos vetítéses világítással.

A Bercleys Papo fejlesztő, a holt-tengeri Bercleys és a Papo Maritime, az Eilat kikötőjét jelenleg irányító Nakash testvérek leányvállalata közötti partnerség, a Bercleys Papo azt reméli, hogy az expóközpont nagyszabású üzleti rendezvényeket vonz majd a régióba.

A szigethez egy tengerbe nyúló móló csatlakozik majd, amelyen a nyilvánosságra hozott tervek szerint szálloda és gyógyfürdő is lesz.

A Bercleys Papo, amely a projekt részeként két tornyot is épít vendégszállásokkal és luxuslakásokkal, azt állítja, hogy a kupolát szinte teljesen összeszerelve szállítják az országba, és hat hónapon belül üzembe helyezik.

A projekt egy másik részén egy olyan szálloda építését tervezik, amely a Maldív-szigetek híres vendégházait utánozza majd, közvetlenül a víz fölött, cölöpökön állva, amelyeket egy sétány köt össze egymással és a szárazfölddel.

A jelenlegi tervek szerint 35 vendégvillát terveznek a vízre, bár a projektpályázat szerint egy 198 szobás szállodát terveznek a vízre, vagyis néhány villa több szobával is rendelkezhet.

Egy másik, a projekthez tervezett szálloda egy sor bejárattal rendelkezik majd, ami a vizet hozza a vendégekhez ahelyett, hogy fordítva lenne.

Bár a jelenlegi projektben nem szerepel, a területi rendezési terv egy másik, a tóba benyúló, mesterséges félszigetet is tartalmaz, ahol egy másik szálloda fog elhelyezkedni.

A Bercleys Papo mellett a Fattal, az Elad, az Isrotel, az Astral és a Vert szállodaláncok építenek vagy kezelnek ingatlanokat a projektben.

Bár sok figyelem irányult a Maldív-szigetek varázslatának újjáteremtésére irányuló tervekre, a szigetek, mólók és öblök használata egy másik turisztikai fellegvár játékkönyvéből merít: Dubai.

Az emirátusok városa mindhármat széleskörűen kihasználta, hogy meghosszabbítsa az egyébként korlátozott partvonalát: a több száz kis sziget és félsziget világtérképet, pálmafát és más képződményeket alkot, több tengerparti ingatlant kínálva az üdülőhelyek és luxusszállások számára.

„Az a célunk, hogy a Holt-tengeren egyedülálló élményt teremtsünk, összhangban a Föld legalacsonyabb pontjának egyedülálló jelentőségével”

– mondta Kobby Barda, az Idegenforgalmi Minisztérium főigazgató-helyettese.

Ein Bokek jelenleg 15 szállodával rendelkezik, köztük a legtöbb nagy izraeli szállodalánc kínálatával. Egy átlagos évben a szállodák körülbelül 800 ezer látogatóra számíthatnak, főként a tengerentúlról. A Holt-tenger a világjárvány idején kormányzati támogatást kapott, de népszerű izraeli üdülési lehetőséggé is vált.

Mindez annak ellenére, hogy a második legdrágább szállás Izraelben, átlagosan 211 dollár egy éjszakára a COVID előtt (2019). A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén eddig a holt-tengeri üdülőhelyek átlagosan 70% körüli kihasználtságot mutattak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Katasztrófa fenyegeti a Holt-tengert

Egy tengerkutató szerint a Holt-tengeri helyzet egyre rosszabbodik, és fenyegető környezeti katasztrófára figyelmeztet.