A Holt-Tenger lett a világ legjobb gyógyfürdője

Az Utazás és Kikapcsolódás (Travel and Leisure) magazin a világ legjobb gyógyulást segítő helyszínének nevezte az Izrael és Jordánia határán található természeti különlegességet — írja a zsido.com.

A Föld legmélyebb szárazföldi pontján elhelyezkedő Holt-tenger számos, gyógyhatással rendelkező nevezetességet utasított maga mögé és vált a „leginkább ajánlott gyógyító célponttá” – legalábbis e lista szerint. Az izraeliek ugyan régóta tudják, hogy akár egészségügyi, akár kikapcsolódási céllal keresnek úti célt, a Holt-tenger mindenképpen jó választás. Ám a népszerű és jó nevű nemzetközi kiadvány listájának élére kerülni, szívet melengető az izraeliek számára is.

„Köztudott, hogy a Holt-tenger, amellett, hogy lélegzetelállító látványt nyújt, gyógyító erővel is rendelkezik: a bőrre kenhető és később lehámozható, illetve bőrproblémákat – pl. pikkelysömör – enyhítő fekete iszaptól kezdve addig a természetes gyógyhatásig, amivel képes az asztmát, az ízületi gyulladást, a csontritkulást és más egészségügyi problémákat is gyógyítani” – írta az amerikai lap.

A rangsor összeállítói külön kiemelik a páratlan földrajzi adottságot, amit a barnulni vágyók tudnak kihasználni:

„Mire a tengerszint alatti 400 méterre érkeznek, az UV sugarak átszűrődtek a Holt-tenger páráján, az ózonrétegen és más atmoszferikus rétegeken. Azt mondják, hogy ez azt jelenti, hogy a napozók úgy élvezhetik a napsugarakból származó D-vitamint, hogy közben nagyon alacsony a leégés vagy a később kialakuló bőrbetegségek kockázata.”

A Holt-tenger környékén fekvő Támár régió vezetője, Nir Wagner örömét fejezte ki a helyszín új státuszával kapcsolatban és elmondta:

„A Holt-tenger természetes forrásokra támaszkodik: víz, napfény, fekete iszap, oxigénben gazdag levegő… és olyan szerencsések vagyunk, hogy még a koronavírus-járvány közepette is járnak hozzánk turisták.”

A magazin listájának második helyére a Japánban található Jakusima-sziget került, ahol 2000-7000 éves, gyógyító hatással rendelkező fák élnek. A japánok úgy tartják, hogy az erdő különleges spirituális erők helyszíne és ezért gyakran járnak ide, hogy mentálisan feltöltődjenek.

A bronzérmet a Bahama-szigetekhez tartozó Bimini gyógyhatású tava szerezte meg, amelynek természetes medencéjében a sós víz nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmazó édesvízzel keveredik.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fotókiállítás a haldokló Holt-tengerről

Tíz év telt el azóta, hogy a világhírű amerikai fotós, Spencer Tunick először fényképezett le több mint 1200 meztelen izraelit a Holt-tengeren, hogy felhívja a figyelmet a régió környezeti problémáira.