Fotókiállítás a haldokló Holt-tengerről

Tíz év telt el azóta, hogy a világhírű amerikai fotós, Spencer Tunick először fényképezett le több mint 1200 meztelen izraelit a Holt-tengeren, hogy felhívja a figyelmet a régió környezeti problémáira — olvasható a NoCamels honlapján.

Tunick és az őt Izraelbe hozó férfi, az amerikai származású vállalkozó, Ari Leon Fruchter célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a holt-tengeri víznyelők elszaporodására. A terület továbbra is ettől szenved, mivel az édesvíz feloldja a föld alatti sólerakódások rétegeit, és a felette lévő talaj beomlik. Több mint 4000 víznyelőt azonosítottak a tenger nyugati partjainál.

Fruchter úgy nyilatkozott a NoCamelsnek, hogy az, hogy Tunickot Izraelbe vitte a hírhedt tömeges meztelen fotózásra, a megvilágosodás pillanata volt számára, ugyanis „a Holt-tenger evangélistájává” tette.

„Néhány évvel ezelőtt megvilágosodtam. Azt mondtam: ‘Nem igazán tudom megmenteni a Holt-tengert. Igen, nem vagyok orvos, de látom, haldoklik. Nem tudom megmenteni, de a művészet segítségével segíthetek megőrizni, mert ha valami haldoklik, az még nem jelenti azt, hogy meghalt. Itt új élet formálódik. Ez még mindig egy nagyon-nagyon jelentős hely”

— árulta el a művész.

Hogy tovább folytassa ezt a küldetést, és a művészeti aktivizmuson keresztül hozzájáruljon az izraeli társadalom növekedéséhez, Fruchter egyesítette erőit Noam Bedein fotóriporterrel és a The Dead Sea Revival Project nevű civil szervezettel, amelyet Bedein 2016-ban alapított, hogy a művészet, az oktatás és a kutatás révén segítsen rehabilitálni a veszélyeztetett régiót.

Tavaly a civil szervezet a GuruShots online fotóplatformmal együttműködve elindította a világ első, a Holt-tengerre összpontosító nemzetközi fotópályázatát. A Dead Sea Life fotópályázatot a 2020-as Föld Napján (április 22.) nyitották meg, és május 21-ig több mint 13 000 fotó érkezett be.

„40 országból közel 4000 fotós vett részt. Azt hiszem, majdnem 14 000 fotót küldtek be”

— mondta Fruchter a NoCamelsnek.

A GuruShots oldalon közel 9,1 millió szavazatot adtak le a legjobb fotóra.

Közben 40, a versenyre benevezett fotóst választottak ki, akik részt vehetnek egy kiállításon az Arad Kulturális Központban, a Negev sivatag déli, Arad nevű városában, amelyet a Föld napján – április 22-én, csütörtökön – nyitnak meg, pontosan egy évvel a fotópályázat elindítása után.

Egy, a Bedein és Fruchter által kinevezett zsüri választotta ki a győztes fotót a kiállítás 40 fotója közül. A zsűriben Tunick, Casey Kelbaugh, New York-i fotós, Roie Galitz, izraeli természetfotós, valamint Keren Bar-Gil kurátor és művészeti tanácsadó vett részt.

The Dead Sea in 3 Year Time Lapse: 04/2016- 04/2019

This is a first of kind documentation, emphasizing the receding of the water level of the Dead Sea, currently being at the lowest in recorded history. The …

A zsűri Alexander Bronfer izraeli fotográfus egy feltűnő fotóját választotta győztesnek, amelyen egy holt-tengeri iszappal borított nő – szúrós szemeit leszámítva – a kamerába bámul, mögötte pedig a tenger. Bronfer 500 dolláros pénzdíjat és egy egyhetes kétszemélyes tartózkodást nyert a Prima Hotelben, mialatt megjelenik a kiállításon.

A közönség szavazatai alapján a GuruShots az izraeli Mario Troianit választotta a legjobb fotósnak, az amerikai Ronnie Turnert pedig a Top Photo díjjal tüntette ki. Mindketten lenyűgöző képekkel vettek részt, amelyek a Holt-tengert mutatják be a különböző évszakokban.

„A koronavírus miatt a tényleges kiállítás megrendezése bonyolulttá vált, de nagy szerencsénk volt, hogy Arad városa örömmel fogadta a kezdeményezést”

— mondja Fruchter.

„El voltunk ragadtatva, és nem hittük volna, hogy ilyen tömeges támogatást kapunk a fotópályázaton a világ minden tájáról”

— írta Fruchter és Bedein a közleményben.

A kiállítást az aradi regionális tanács, a GuruShots, az Epson, a Picture Perfect és a Prima Hotels támogatta.

Nehezen halad a Holt-tenger feltámasztása

Több milliárd dollár mellett a szakmai egyetértés sem ártana ahhoz, hogy végre elindulhasson a Holt-tenger megmentésére szervezett tudományos-műszaki kísérlet.