Egy brit valóságshow élő adásban semmisítené meg Hitler egyik festményét

Egy brit televíziós csatorna megvásárolt egy állítólag Adolf Hitler által festett műalkotást egy új valóságshow számára, amelyben a nézők szavaznak arról, hogy a műsorvezető megsemmisítse-e a tárgyat.

A terv ellen tiltakozott egy antiszemitizmust figyelő szervezet és mások is, akik óva intenek Hitler műalkotásának szórakoztató célú felhasználásától.

A festmény egyike a „problémás” művészek műalkotásainak, amelyeket a brit Channel 4 vásárolt meg az egyik műsora számára, amely azt vizsgálja majd, hogy a művészet elkülöníthető-e a mögötte álló személytől – mondta Ian Katz, a csatorna programigazgatója a Guardian című lapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

A műsorba tervezett egyéb műalkotások között szerepelnek az elítélt pedofil Rolf Harris művei és a híres spanyol művész, Pablo Picasso egy darabja, akinek a nőkkel kapcsolatos története a #MeToo utáni korszakban vizsgálat tárgyává vált, és egyesek nőgyűlölőként bírálták munkáit.

Jonathan Sacerdoti antiszemitizmusellenes aktivista és újságíró az LBC rádiónak azt mondta, hogy „ez úgy hangzik, mint egy teljesen beteges szórakoztató televíziós műsor”.

„Ez egy kétségbeesett figyelemfelkeltés”

– mondta.

Több mint egymillió dollárért kelt el Hitler aranyórája

A vártnál jóval kevesebbért, de még így is több mint egymillió dollárért árverezték el Adolf Hitler aranyóráját az Egyesült Államokban.

A brit Holokauszt Emléknap Alapítvány szerint a műsor „Hitlert könnyű szórakoztató témává teszi”.

A megsemmisítésre ítélt műalkotásokat színpadias módon, például lángszóróval fogják megsemmisíteni, bár a brit csatorna ragaszkodott ahhoz, hogy Hitler vásznán ezt nem fogják használni.

A Campaign Against Antisemitism szóvivője a brit Jewish Chronicle-nek azt mondta, hogy „a holokauszt még mindig élő emlékezetben van, és a legnagyobb tisztelettel kell kezelni”.

„Adolf Hitler, a hatmillió zsidó férfi, nő és gyermek haláláért felelős gyilkos diktátor műalkotásainak felhasználása egy szórakoztató műsor kellékeként azzal a kockázattal jár, hogy tiszteletlenül bánik az áldozatok emlékével, amit a Channel 4 jól tenné, ha szem előtt tartana”

– magyarázta.

Hitler kedvenc ételét adta néhány osztrák étterem a Führer születésnapján

Hatalmas felháborodást okoztak ezzel.