Orvostanhallgatók Amerikában: Tiszteletben tartjuk a gyógyítás őslakos formáit

A Minnesotai Egyetem orvosi karának (UMMS) újonnan érkező hallgatói idén szokatlan fogadalmat tettek – írja a Post Millennial.

A hagyományos „do no harm” (ne árts) helyett a 2026-os évfolyam arra kötelezte el magát, hogy „felszámolja az egészségügyi rendszerbe mélyen beágyazott strukturális erőszak örökségét és fennmaradását”.

Videó az eskütételről: 

Christopher F. Rufo ⚔️ on Twitter: „University of Minnesota medical students swear an oath to „honor all Indigenous ways of healing that have been historically marginalized by Western medicine” and to fight „white supremacy, colonialism, [and] the gender binary.”They are being inducted in the cult of CRT. pic.twitter.com/v3YYKBq9OW / Twitter”

University of Minnesota medical students swear an oath to „honor all Indigenous ways of healing that have been historically marginalized by Western medicine” and to fight „white supremacy, colonialism, [and] the gender binary.”They are being inducted in the cult of CRT. pic.twitter.com/v3YYKBq9OW

Ezután megígérték, hogy

„fel kell ismerniük a múltbeli és jelenlegi traumák által épített egyenlőtlenségeket, amelyek a fehér felsőbbrendűségben, a gyarmatosításban, a nemi binaritásban,(két nem van) és az elnyomás minden formájában gyökereznek”.

A Campus Reform szerint az esküt a 15 diákból álló Esküíró Bizottság írta.

„Az Egyesült Államokban az orvosi egyetemeken bevett gyakorlat, hogy a hippokratészi eskü szándékára építenek az alázat, a feddhetetlenség és a jótékonyság előmozdítása érdekében” – mondta Kat Dodge, az UMMS médiakapcsolatokért felelős menedzsere a Campus Reformnak. „A Minnesotai Egyetem orvosi karán minden évben a bejövő hallgatók a karral közösen írnak egy esküt, amely tükrözi ezeket az alapelemeket, értékeket és etikai elveket, amelyeket az osztály igyekszik fenntartani.”

Miután elkötelezték magukat „az antirasszizmus kultúrájának előmozdítása mellett”,

„meg kellett fogadniuk, hogy tiszteletben tartják a gyógyítás minden olyan őslakos módját, amelyet a nyugati orvostudomány történelmileg háttérbe szorított”.

A tolerancia csődje — Az vagy aminek mondod magad?

Minden azzal kezdődött, hogy a biológiai valóság irrelevánsnak lett nyilvánítva, amit felülírhatnak társadalomtudományi teóriák, elméletek és fantáziák. Hajdú Tímea írása.