Izraeli terapeuta: „Mentális betegség világjárvány van”

A halálesetek száma csökken, de a világjárványnak a társadalomra gyakorolt pszichológiai hatása még mindig gyötrelmes – írja a Times of Israel. 

A héten tartott lelki egészség világnapja alkalmából a globális egészségügyi vezetés intézkedéseket sürgetett a szorongás és a depresszió 25 százalékos növekedése miatt, egy vezető izraeli pszichológus pedig aggodalmát fejezte ki, hogy „mentális egészségügyi világjárvány” van kialakulóban.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója kijelentette, hogy „a világjárványt megelőző években az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a depressziós esetek száma emelkedett.

„Aztán jött a COVID-19, amely a szorongás és a depresszió legalább 25%-os növekedését váltotta ki, ami mélyreható társadalmi és gazdasági következményekkel járt”.

A mentális egészség hétfőn tartott világnapja a WHO kampányának elindítását jelentette, amelynek célja, hogy „a mentális egészség és jólét mindenki számára globális prioritássá váljon”.

Izraelben a Ben Gurion Egyetem vezető klinikai egészségpszichológusa, Prof. Golan Shahar a The Times of Israelnek adott interjújában áttekintést a helyzetről – és tanácsokat adott a szülőknek.

„Az én üzenetem az, hogy – vigyázzanak. Mentális egészségügyi világjárvány van. Mindenkit érint? Nem… De a járvány hosszú távú mentális egészségügyi következményeket generált”

– mondta.

„A lezárások, valamint a személyes kapcsolattartásról a Zoom és más elektronikus kommunikációs eszközök használatára való átmeneti átállás hatással volt a szocializációra. Ez abszolút tartós hatás.

A szociális interakciók hiánya egy bizonyos időpontban a gyerekekben és a tizenévesekben – még hosszú idővel később is – depressziót, étkezési zavarokat, sőt öngyilkossági gondolatokat is hagyhat. Egyeseknél ez nagyon tartós hatással volt”

– mondta a pszichológus.

A kérdésre, hogy mit tegyenek a szülők, az orvos a következőt tanácsolta:

„Ne feltételezze, hogy csak azért, mert a gyermek látszólag nem mutatja a szorongás tüneteit, jól van.

Aktívan – empatikusan – érdeklődjön a gyermek jóllétéről. Igen, előfordulhat, hogy eltaszítják, de ne tartózkodjon mert fél ettől a reakciótól. Értse meg, hogy még azok a gyerekek is, akik eltaszítják a szüleiket, valójában értékelik, ha közelednek hozzájuk. Mindaddig, amíg ez együttérzően történik, a szülőknek bátran át kell törniük az ellenálláson.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Telegraph: Félő, hogy a lezárás hatásai több embert ölnek meg, mint a Covid

Angliában a megmagyarázhatatlan többlethalálozás meghaladja a vírus okozta halálesetek számát, az orvosok „rémisztőnek” nevezik a számadatokat.

Fotó: Unsplash