A Palesztin Hatóság elnöke dicséretekkel halmozta el Putyint

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke csütörtökön egy kazahsztáni nemzetközi csúcstalálkozó alkalmával tartott személyes találkozón dicsérő szavakkal illette Vlagyimir Putyin orosz államfőt – számolt be az Algemeiner. 

A kazah fővárosban, Asztanában tartott kétoldalú találkozón Abbász közvetlenül Putyinhoz fordulva megköszönte az orosz elnöknek, hogy megerősítette elkötelezettségét a palesztinok és Izrael közötti konfliktus megoldása mellett.

„Mindig és csalhatatlanul hisszük és tudjuk, hogy Oroszországnak világos álláspontja van a megoldást illetően, és teljesen biztos vagyok benne, hogy ez soha nem fog változni. Tökéletesen tudjuk, hogy Oroszország az igazságosság, a nemzetközi jog mellett áll… Örülünk, hogy ilyen partnerünk van Oroszországban”

– jelentette ki Abbász.

Putyin csütörtökön érkezett Kazahsztánba, hogy részt vegyen az Ázsiai Együttműködési és Bizalomépítő Intézkedések Konferenciájának (CICA) csúcstalálkozóján – az eredetileg 1999-ben létrehozott 27 tagú testületnek, amelyben Izrael mellett a zsidó állam több keményvonalas regionális ellenfele, köztük a Palesztin Hatóság, Irán, Irak és Pakisztán is részt vesz. Abbász mellett Putyin találkozott török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal és Tamim bin Hamad Al-Thani sejk katari emírrel is.

A konferencia küldötteihez intézett beszédében Putyin úgy ábrázolta a nyugati nemzeteket, mint amelyek a fejlődő világ kizsákmányolására törekszenek.

„Sok ázsiai partnerünkhöz hasonlóan mi is úgy gondoljuk, hogy felül kell vizsgálni a globális pénzügyi rendszert, amely évtizedeken át lehetővé tette, hogy az önjelölt úgynevezett „aranymilliárdosok”, akik minden tőkeáramlást és technológiát maguknak irányítottak át, nagyrészt mások kárára éljenek”

– jelentette ki.

Abbász és Putyin találkozóján elkerülték Oroszország Ukrajna elleni, az elmúlt napokban eszkalálódott háborújának említését.

Abbász sürgette az orosz vezetőt, hogy fokozza erőfeszítéseit a palesztin kérdés megoldására, hangsúlyozva, hogy „nem akarjuk, hogy Amerika, bármilyen név alatt, bármilyen ernyő alatt, egyedül foglalkozzon a palesztin probléma megoldásával”. Sürgős felhívást intézett az élelmiszersegélyekért is, mondván: „Arról beszélünk, hogy időről időre orosz búzát szállítanak nekünk. Ismerik a szükségleteinket, ismerik ennek a kérésnek a formátumát”.

Találkozójuk elején Putyin biztosította Abbászt, hogy Oroszország elkötelezett az Izraellel fennálló konfliktus megoldása mellett „az ENSZ alapvető döntései alapján”.

„Itt nincsenek kétségek, mi mindig is a nemzetközi jogi alapon történő igazságos rendezés mellett álltunk ki”

– folytatta Putyin.

A Palesztin Hatóság a maga részéről hangosan kiállt Oroszország mellett, amióta Moszkva csapatai február 27-én átlépték az ukrán határt.

Abbász szoros személyes kapcsolatot ápol Oroszországgal, amely tükrözi a Moszkva és a PFSZ közötti, történelmileg meleg kapcsolatokat. Az 1980-as évek elején Abbász a Szovjetunióban tanult, ahol doktori címet kapott egy disszertációért, amelyben tévesen azt állította, hogy a cionista mozgalom ugyanolyan bűnös a második világháború alatti holokausztért, mint a náci rezsim.

2016-ban a jeruzsálemi Héber Egyetem izraeli kutatói felfedeztek egy szovjet korabeli dokumentumot, amelyben Abbász a KGB ügynökeként szerepel – ezt az állítást a palesztin vezető izraeli koholmányként utasította el.

A dokumentum, amelynek hitelességét a brit Cambridge-i Egyetem Churchill Archívum Központja megerősítette, Abbászt „Krotov”-ként – az orosz „tégla” szóval – azonosította. Az Abbászra vonatkozó bejegyzés a következőképpen írta le őt: „1935-ben született, származása Palesztina, a Fatah végrehajtó bizottságának tagja, PLO, Damaszkusz, a KGB ügynöke”.

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Vjacseszlav Prokofjev

Zavargásokat kellett megfékezni Kelet-Jeruzsálemben

Izraeli arabok randalíroznak, köveket és gyújtóbombákat dobálnak. Öt gyanúsítottat letartóztattak. A rend néhány óra múlva helyreállt.