Zavargásokat kellett megfékezni Kelet-Jeruzsálemben

Több órás erőszakos zavargások után szerdára virradó éjszaka sikerült ellenőrzés alá vonni a kelet-jeruzsálemi zavargásokat, és helyreállt a nyugalom a térségben. A rendőrség az elkövetkező napokban fokozza jelenlétét Jeruzsálemben a rend helyreállítása érdekében.

A rendőrség és a határrendészet erői szerda este számos erőszakos zavargást kellett csillapítson Kelet-Jeruzsálemben.

Az egyik incidens során egy zsidó család járművét kövekkel dobálták meg egy lincselési kísérlet során Jeruzsálem Bét Hanina negyedében.

A családtagok elmondták, hogy arabok elállták az utat, és kövekkel dobálták meg az autót, anélkül, hogy lehetőséget adtak volna nekik a menekülésre.

Ezt megelőzően arabok Molotov-koktélokkal dobálták meg egy zsidó járművét az Olajfák hegye közelében.

Egyik incidensnek sem voltak áldozatai.

כאן חדשות on Twitter: „תיעוד | שוטרים סופגים ירי זיקוקים ממתפרעים בשכונת ראס אל עמוד במזרח ירושלים@VeredPelman pic.twitter.com/Iq5Dlvqf2C / Twitter”

תיעוד | שוטרים סופגים ירי זיקוקים ממתפרעים בשכונת ראס אל עמוד במזרח ירושלים@VeredPelman pic.twitter.com/Iq5Dlvqf2C

Az erőszakos zavargás során arabok köveket dobáltak, petárdákat és csőbombákat dobáltak, kukákat és autókat gyújtottak fel. Két rendőr könnyebben megsérült, miközben a helyszínen intézkedtek a zavargók visszaszorítása érdekében. A gyanú szerint a sérülést csőbombák okozták, amelyeket a rendbontás során dobtak rájuk.

A nap folyamán öt gyanúsítottat tartóztattak le a zavargásokban való részvétel miatt, és az erőszakos zavargók elleni tevékenység folytatódik.

A zavargásokat a november elején esedékes parlamenti választásokra készülő pártvezetők is kommentálták, ostorozva a Jair Lapid vezette átmeneti kormány intézkedését a zavargások megfékezésére. A Vallásos Cionizmus Párt elnöke, Bezalel Szmotrics szerint:

„A [szukoti] ünnep közepén ég Jeruzsálem, örök fővárosunk. A város negyedeiben terroristák lövöldöznek, köveket és gyújtóbombákat dobálnak, és zsidókat próbálnak meggyilkolni. Teljes kontrollvesztés, Lapid, Ganz és Barlev közbiztonsági miniszter – ebben önök is bűnösök. Ideje visszaadni a szuverenitást Jeruzsálemnek és Izraelnek”.

Hasonlóan elítélően nyilatkozott a jobboldali, elsősorban szefárdi zsidókat tömörítő Sász párt elnöke, Arje Deri azt mondta, hogy

„az erőszakos incidensek Kelet-Jeruzsálemből nyugtalanítóak. Semmirekellő arab terroristák terrorizálják a zsidókat a zsidó nép fővárosában. Felszólítom a közbiztonsági minisztert, hogy ne hanyagolja tovább az izraeli polgárok életét. A terrorizmust vaskézzel kell legyőznünk”.

Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök azt mondta:

„Együttérzésemet küldöm Jeruzsálem lakóinak, akiknek ebben a nehéz időszakban erőszakos zavargókkal kell szembenézniük, és a biztonsági erők tagjainak. Ez a zavargás az eredménye annak, hogy a kormány minden fronton gyenge, a Hezbollah fenyegetéseitől kezdve az izraeli polgárok személyes biztonságának elhanyagolásáig”.”

Izraeli miniszter: A Vaskupola nem hatékony a modern rakéták ellen

Ze’ev Elkin az Ukrajnát ért orosz rakétacsapások után nyilatkozott erről.