Pegazust fejlesztő cég alapítójával gründol közös céget Sebastian Kurz

Közös céget hoz létre Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár Shalev Hulióval, aki az NSO nevű izraeli kibertechnológiai vállalat alapítójával. Az új vállalkozás a Dream Security nevet kapta, amely az alapvető infrastruktúrák – gáz- olaj- és vízművek – kiberbiztonsági védelmére fókuszál majd — írja a mandiner.hu.

Kurz és Hulio új cége kormányzatokat és nemzeti intézményeket keres majd meg ajánlataikkal, első körben Európa van a fókuszukban.

A cég célja, hogy megértse és megértesse, milyen támadások érhetik az új korszakban az alapvető infrastrukturális rendszereket – és e megértésben sokat segíthet Shalev Huliónak az elmúlt 12 évben az NSO-val szerzett tapasztalata.

Emlékezetes, az NSO alkotta meg a Pegasus nevű mobiltelefonos kémprogramot is, amely kapcsán Magyarországtól a nagyvilágig számos helyen robbantak ki viták az elmúlt időszakban.

A Dream Security már indulásakor is sikeresnek mondható, mert máris 20 millió dollárt tudtak összegyűjteni induló tőkének. Ez talán nem független az új cég elnökének megtett Kurz személyétől: a még mindig csak 36 éves, nemzetközileg ismert osztrák expolitikus előtt talán könnyen megnyílhattak és megnyílhatnak az ajtók.

Kurz az új cég kapcsán arról beszélt:

„Kancellári időm alatt a kormányok, ipari létesítmények és energetikai rendszerek ellen számos támadást megtapasztalhattam, amelyekről nem írt a sajtó. Ezeknek messzire nyúló hatásai voltak az ellátási láncokra, az energiaszolgáltatásra és más közszolgáltatásra, a vízellátástól a kórházakig.”

Arra a kérdésre, hogy az új cég termékeit nem demokratikus országok számára is eladják-e majd, Kurz úgy reagált: „A céget Izraelben hozták létre, és jelenleg az európai piac van a fókuszában”.

Robert C. Castel: Nukleáris szemellenzők

Lapunk főmunkatársa a washingtoni hadtudományi intézet legújabb elemzésére reagált.