Mivel segíti Izrael Ukrajnát? Például fontos információval az iráni drónokról!

Izrael „alapvető hírszerzési információkat” szolgáltatott Ukrajnának azokról az iráni drónokról, amelyeket Oroszország az invázióban használt – írja a New York Times-ra hivatkozva a The Jerusalem Post.

Az orosz erők augusztus óta iráni drónok több változatát használják ukrajnai hadjáratukban – erősítették meg ukrán, amerikai és brit tisztviselők külön hírszerzési jelentésekben.

Oroszország jellemzően a Shahed-136 típusú öngyilkos drónt használta, a pilóta nélküli légi jármű (UAV) azonban korlátozott sikereket ért el a hadszíntéren.

„Ezek az UAV-k lassúak és alacsony magasságban repülnek, így a magányos légi járműveket könnyű célba venni a hagyományos légvédelemmel is”

– közölte szerdán a brit védelmi minisztérium, de megjegyezte, hogy

„reális lehetőség, hogy Oroszország némi sikert ért el azzal, hogy egyszerre több UAV-val támadott”.

Ukrajna és Irán között diplomáciai feszültség alakult ki a drónok Oroszországba történő szállítása miatt, amelynek következtében a kijevi nagykövet akkreditációját visszavonták, és a diplomáciai képviseletet csökkentették.

Iráni és orosz tisztviselők tagadták, hogy Oroszország iráni UAV-kat használna Ukrajnában. Egy október 6-i beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gúnyolta az orosz tagadást, mondván:

„Kár hazudozni. Az emberek látják a drónokat az égen. Mi pedig lelőjük őket. Azt mondják, hogy Ukrajnában állítólag nincsenek iráni drónok. Nos, mi megoldjuk, hogy valóban ne legyenek”.

Az ukrán hadsereg azt állította, hogy az Oroszország által indított Shahed-136-osok közül sokat lelőttek. Egy hétfői sortűzben állítólag a 86 drónból álló flotta 60%-át lőtték le.

A NATO-szövetségesek szerdán megvitatták Ukrajna légvédelmének megerősítését, miután Oroszország hétfőn nagy rakéta- és drónbombázást indított ukrán városok ellen.

A támadásban 19 ember meghalt és 100 megsebesült, és az ország egész területén súlyosan megrongálódott az energetikai infrastruktúra.

Németország már megkezdte Ukrajna ellátását IRIS-T SLM légvédelmi rendszerekkel, amelyek közül az első kedden érkezett meg.

Ukrajna izraeli nagykövete, Jevgen Kornyijcsuk korábban felszólította Izraelt, hogy adja el Ukrajnának a Vaskupolát, a zsidó állam saját fejlesztésű, hatékony, rövid hatótávolságú lövedékvédelmi platformját.

„Szükségünk van az izraeli segítségre… Úgy értem, hogy szükségünk van a katonai-műszaki támogatásra; szükségünk van a Vaskupolára,… amely lehetővé teszi számunkra, hogy megmentsük civil lakosságot az orosz rakéták lövedékeitől a területünkön”

– mondta Kornyijcsuk júniusban.

Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov azonban nem értett egyet Kornyijcsukkal a Vaskupola Ukrajna számára való jelentőségét illetően.

„Jártam Izraelben, és beszéltem a gyártóikkal és állami vállalataikkal”

– mondta Reznyikov júliusban egy Forbes-csúcstalálkozón.

„A Vaskupolát lassú, alacsony magasságú, kis hatású rakéták ellen építették, amelyeket alapvetően garázsokban készítettek. A rendszer nem véd a cirkáló- és ballisztikus rakéták ellen”.

A meg nem erősített hírszerzési támogatáson kívül Izrael nem harcászati segélyt is nyújt Ukrajnának.

Hamarosan véget érhet az ukrajnai háború?

A The Timesnak nyilatkozó kormányzati forrás szerint „karácsonyra véget érhet az ukrajnai háború”.