Lövöldözés történt Pozsonyban, az elkövető neonáci lehetett

A szerda esti lövöldözés során egy felfegyverzett személy két 30 év alatti férfivel végzett a Tepláreň szórakozóhelynél, egy harmadik személyt, a szórakozóhely pincérnőjét pedig lőtt sebbel szállították kórházba.

A lövöldöző feltehetően Juraj K., akinek az apja a Štefan Harabin vezette Vlasť listáján indult a 2020-as választáson – számolt be szlovákiai Napunk.sk

„Arról biztosíthatjuk a nyilvánosságot, hogy a Vár úti lövöldöző már nem követ el újabb támadást. A rendőrség ma reggel holtan talált rá az elkövetőre. Jelenleg is folyik a nyomozás, amint lehetséges lesz, bővebb tájékoztatással szolgálunk”

– írta közösségi oldalán a rendőrség.

A férfi órákkal a a történtek előtt zsidó- és LMBTQ-ellenes kiáltványt tett közzé a Twitteren, majd a támadással párhuzamosan is posztolt a közösségi oldalra.

A fiók tulajdonosa, aki a feltétezések szerint a lövöldöző a következőt írta: „Nem érzek semmilyen megbánást, nem vicces ez?”

A támadás előtti napon a következő szöveg jelent meg a csatornán angolul: „Eldöntöttem.” A következő tweetet szerdán délelőtt 10 órakor tette közzé: „Elvégeztetik.”

A Napunk leírja, hogy a fiók tanúsága szerint a fiatal férfi augusztusban már járt a lövöldözés helyszínén, akkor egy fotót tett közzé, amin a Tepláreň előtt pózol.

Ugyanez a felhasználó nagyjából öt órával a támadás előtt egy 65 oldalas kiáltványt tett közzé, melyben a zsidók és az LMBTQ-közösség elleni erőszakra szólít fel.

A dokumentumból az is kiderült, hogy 2003-ban született, és szlovák származású. Állítólag már 16 éves kora óta készült a tettre. Payton Gendron buffalói lövöldöző idén májusi tette motiválta őt a cselekvésre.

A kiáltványban több neonáci utalás is szerepel.  Feltűnik a fekete nap nevű jelkép is, ami a SS egyik kedvelt jelképe volt.

Fotó: A feltételezett elkövető

Texasi iskolai lövöldözés: 19 gyereket és 2 tanárt öltek meg

Az áldozatok 10 év alatti diákok. A gyilkost a 18 éves Salvador Ramost egy helyszínre siető határőr ölte meg.