Teltházas koncerttel keltették életre a felújított kőszegi zsinagógát

Az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusok Kamaraegyüttesével indult a koncertek sorozata a felújított épületben – a nagy sikerű, telt házas vasárnapi hangversenyen a zsinagógát építtető Schey Fülöp családjának Londonban élő leszármazottai is részt vettek — írja a VAOL Vas megyei hírportál.

A teljes körű felújítás után új funkciókkal, gazdag kulturális programmal nyitotta-nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt Kőszeg páratlan kulturális öröksége. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete augusztus végén kétnapos eseménnyel csatlakozott a Zsinagógák Hete országos rendezvénysorozathoz, amely „Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” című kiállítás megnyitójával vette kezdetét.

Az épület sorsa és a felújítás folyamata már az eddigiekben is nagy hazai és nemzetközi érdeklődést váltott ki. Megépítését 1856-ban a kőszegi kiskereskedőből bécsi nagyvállalkozóvá lett, bárói rangra emelkedett Schey Fülöp finanszírozta. A Schey-család leszármazottai Ausztriától kezdve az Egyesült Királyságon és Hollandián át az Amerikai Egyesült Államokig figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Az épületegyüttes és a hozzá tartozó kert helyreállításáról a kormány 2013-ban, a holokauszt emlékévére készülve döntött. Maga a felújítás végül a Kőszeg Kraft-programban valósult meg. A visszavásárlást és állagmegóvást követően a rabbiházakat és a kertet is magában foglaló projekt 2020 őszén kezdődött és 2022 januárjában fejeződött be. A környezeti rehabilitációnak köszönhetően a zsinagóga épületegyüttese számos funkciót kap, amelyek vallási, kulturális és közéleti missziót teljesítenek. Hosszú évek nélkülözését követően igény esetén újra a hitélet színteréül is szolgálhat.

A VAOL cikke szerint a zsinagóga újjászületése eddig soha nem látott módon kapcsolja vissza Kőszeg városát a hazai és a nemzetközi vérkeringésbe. Ezzel Kőszeg a Kraft-program célkitűzéseinek szellemében a kulturális örökségen alapuló élményturizmus egyik közép-európai központjává válhat.

Zsidóság, mint megélhetés? Botrányról számolt be a Bennem Élő Eredet

A Kőszegen történteket göngyölítette fel az oldal.