Zsidóság, mint megélhetés? Botrányról számolt be a Bennem Élő Eredet

Szélhámos csalónak tartják Mezei Pétert, a Kőszegi Zsidó Hitközség elnökét korábbi bizalmasai, akik szerint a férfi évek óta visszaél pozíciójával és egy ideje már csak látszat közösséget vezet, szinte kizárólag saját érdekből. Állítólag a hitközség elnöke ráadásul nem is zsidó – számolt be a Bennem Élő Eredet.

A Kőszegi Zsidó Hitközség néven bejegyzett egyesület, már csak zsidók nélküli civil szervezet.(…) mára csak főnökök maradtak, király, királynő, bástya.(…) Egyesület, alapító tagok nélkül, amire az ernyőszervezet még büszke is, az elnyert adó 1% okán.”

— fogalmazott a Kőszegi Zsidó Hitközség egykori hitéleti vezetője a napokban egy nyilvános Facebook bejegyzésében. Harrer Norbert a Bennem Élő Eredet legutóbbi Kőszeggel foglalkozó írását osztotta meg saját oldalán, amelyre aztán különféle reakciók okán válaszként írta meg az imént idézett sorokat.

Ennek utolsó fentebb citált mondata azért is érdekes a cikk szerint, mert a pár hete nyilvánosságra kerülő adóhatósági beszámoló szerint az egyházi szervezeteknek adományozható idei 1 százalékos adózási kimutatás szerint a kőszegiek 233 felajánlótól több mint 2 millió forintnyi támogatást kaphatnak. Harrer alighanem arra utalt, hogy Radnóti Zoltán rabbi saját blogján ezt az eredményt külön kiemelve elismeréssel szólt Mezeiről.

Telefonon megkereste a Bennem Élő Eredet Harrert és Radnótit is. Harrerrel hosszasabban is elbeszélgetett az oldal, aki elmesélte, hogy miként is került kapcsolatba a közösséggel, hogyan jártak önkéntes alapon akkori lakhelyéről, Szombathelyről Kőszegre azzal a zsidó származású baráti társasággal, akik őszintén kíváncsiak voltak saját eredetükre, a zsidóság történelmére és a vallási szokásaira, és kendőzetlenül vallott arról is, mit gondol Mezei Péterről.

Az ügy részleteiről a cikk folytatásában itt olvashat. 

Székely Gábor: A zsidóság, amiben én élek, meg fog szűnni

„A holokauszt tönkretette a zsidóság 50 százalékát és aztán jött a szocializmus, ami tönkretette a zsidóság másik 40 százalékát. De lehet, hogy fordítva”