Megtiltják az Izraelt bojkottáló szervezetek állami támogatását

Az elmúlt évek során több tucat spanyol bíróság utasította el nonprofit szervezetek, önkormányzatok és más csoportok Izrael-bojkottját. Most az ország legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy az Izrael bojkottálására irányuló mozgalom „diszkriminációt” jelent, amely „sérti az alapvető jogokat”.

A spanyol parlament szerdán olyan törvényt fogadott el, amely megtiltja az „antiszemitizmust hirdető” szervezetek állami finanszírozását. A törvény az antiszemitizmus Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség definícióját használja, amely az antiszemitizmus példájaként említi az Izrael-kritika egyes formáit.

A spanyol legfelsőbb bíróság szeptember 20-án hozott és kedden közzétett döntése egy palesztinbarát nonprofit szervezet, az Associacion Interpueblos által benyújtott fellebbezésről szólt, amely egy alacsonyabb szintű bíróság 2020-as döntését támadta meg, amely diszkriminatívnak nevezett egy Izrael bojkottjára irányuló konkrét akciót.

Az ACOM, egy Izrael-párti spanyol nonprofit szervezet, amely több szervezetet is beperelt Izrael diszkriminálása miatt, az ítéletet jelentős győzelemként könyvelte el. Spanyolország egykoron az Izrael elleni bojkott, leépítés és szankciók mozgalom, az úgynevezett BDS törekvéseinek melegágya volt. A csoport szerint egy sor alacsonyabb szintű bírósági ítélet Spanyolországban visszaszorította ezt a tendenciát, de ezek csak egyedi esetekre vonatkoztak, és így korlátozott hatást gyakoroltak, a szeptember 20-i ítélet azonban precedensként fog működni, amely a jövőben minden esetre alkalmazható lesz.

A fellebbezést megelőzően a spanyolországi palesztinbarát csoportok nem terjesztettek fellebbezést a legfelsőbb bíróság elé, mert féltek a vereségtől és a precedens teremtésétől.

„Ez számunkra is kockázatot jelentett, de a jogi csapatunk keményen dolgozott, és ezt a kockázatot történelmi lehetőséggé változtatta”

– írta az ACOM szóvivője a JTA-nak küldött e-mailben.

Ez a bírósági politika hasonló a Franciaországban alkalmazott gyakorlathoz, ahol az Izrael bojkottálására tett kísérletek 2003-ban egy olyan törvény elfogadásához vezettek, amely diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek nyilvánít minden olyan kísérletet, amely az országok kiemelésére irányul.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Spanyol megfigyelők szélsőbaloldali antiszemita pártokra figyelmeztetnek a regionális választásokon

Egyre népszerűbbek az Izrael-ellenes és nyíltan antiszemita pártok.