Spanyol megfigyelők szélsőbaloldali antiszemita pártokra figyelmeztetnek a regionális választásokon

Az Unidas Podemos és a Más Madrid párt, valamint az elnökjelölt Pablo Iglesias zsidóellenes, Izrael-ellenes tevékenységet és retorikát folytatnak — számol be a Jewish News Sydicate.

A közelgő, május 4-i madridi regionális választások előtt a Közel-Keletről Szóló Akció és Kommunikáció (ACOM), a spanyolországi antiszemitizmus elleni küzdelem egyik vezető szervezete „Szavazz lelkiismeretesen” címmel kampányt indított, hogy figyelmeztessen a kérdés fontosságára a 6 millió lakosú regionális kormány, köztük a legnagyobb spanyolországi zsidó közösség számára.

Az ACOM arra kéri a választókat, hogy adjanak hangot ellenvéleményüknek az antiszemita szélsőbaloldali pártokkal, például az Unidas Podemos és a Más Madrid pártokkal, valamint Pablo Iglesias elnökjelölttel szemben.

„Az, hogy a madridiak megválaszthatják Irán fizetett propagandistáját, aki nyíltan antiszemita, felfoghatatlan”

– mondta Angel Mas, az ACOM elnöke.

„Iglesiasra és erre a két pártra szavazni annyi, mint a zsidók diszkriminációjára, a zsidó élet és közösség kiközösítésére szavazni egy olyan városban, amely 500 év után végre újjáépül. A normalizált zsidó élet veszélyben van ezeken a választásokon. Felszólítjuk szomszédainkat, akiknek fontos a tisztesség, a diszkriminációmentesség és a demokrácia, hogy szálljanak szembe ezekkel a pártokkal és azokkal, akik legitimitást biztosítanak nekik azzal, hogy egy kormányban foglalnak velük helyet.”

A madridi regionális választásokon a Madridi Közösség Közgyűlése néven ismert regionális parlamentet választják meg.

Iglesias, aki a közelmúltig Spanyolország radikális baloldali miniszterelnök-helyettese és az Unidas Podemos vezetője volt, és feladta pozícióját, hogy induljon a madridi elnöki posztért, az ACOM szerint korábban is tett antiszemita és Izrael-ellenes kijelentéseket. A megjegyzések között szerepel, hogy „a nagy Wall Street-i cégek gyakorlatilag mind zsidók kezében vannak”, „a zsidó lobbi támogatja a világ népei elleni kezdeményezéseket”, „a holokauszt pusztán bürokratikus probléma volt”, „Izrael egy bűnöző állam” és hogy Izrael „illegális ország”.

Dolgozott a HispanTV-nek is, Irán propaganda szócsövének a spanyol nyelvű világban.

Mas azt is elmondta, hogy a két párt, a Podemos és a Más Madrid megpróbált jóváhagyatni egy indítványt a madridi parlamentben, hogy a régió hivatalosan is csatlakozzon a nemzetközi BDS-kampányhoz (bojkott, vagyon elkobzás, szankciók), „ahogy azt mintegy 100 spanyol városban és régióban sikeresen megtették”.

Mas szerint az ACOM az elsődleges szervezet a spanyolországi antiszemitizmus elleni küzdelemben, mind politikai, mind jogi szempontból.

„Eelérünk a demokratikus, alkotmányos pártokhoz, amelyek hajlandóak elfogadni az antiszemitizmus IHRA (Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség) definícióját nem csak elméletben, hanem foggal-körömmel, hogy bíróságaink hatékonyabban üldözhessék az anticionizmusnak álcázott antiszemita kezdeményezéseket, és hogy a BDS ernyője alá bújtatott antiszemita csoportok és tevékenységük pénzügyi támogatását megszüntessük „ – mondta a JNS-nek.

Mas megjegyezte, hogy vannak olyan nem zsidó politikusok is, akik „nagyon nyíltan” szólalnak fel Iglesias és az Izrael-ellenes pártok ellen.

A madridi regionális kormány hivatalban lévő elnöke, Isabel Díaz Ayuso például határozottan Izrael-párti, és idén megkapta a madridi zsidó közösség Or Chanukah-díját azért, mert a holokausztra és a spanyol zsidó történelmi gyökerekre hívta fel a közösség figyelmét.

„Sokan vannak még a pártjában, a Partido Popularban [jobbközép], a nemzeti konzervatív Voxban (harmadik párt a kongresszusban) és a centrista Ciudadanosban” – mondta Mas.

Hozzátette, hogy az ACOM második látószöge a joggal kapcsolatos, és megjegyezte, hogy a szervezet számos sikert ért el az Izrael-ellenes tevékenységnek álcázott antiszemitizmus elleni küzdelemben Spanyolországban.

„Az Unidas Podemos, a Más Madrid és több helyi szervezetük több mint 100 bojkott-nyilatkozatot támogattak az izraeliek és az Izrael-párti spanyol állampolgárok és vállalatok ellen Spanyolország településein, tartományaiban és régióiban”

– mondta.

„Ezeket a területeket »izraeli apartheidtől mentes övezetekké« nyilvánították, és kizártak minden társadalmi, politikai vagy gazdasági kapcsolatot bárkivel, aki Izraelhez köthető. Bíróság elé vittük őket. Eddig 78 ügyet nyertünk meg, és egyet sem vesztettünk el. A bíróságok alkotmányellenesnek és diszkriminatívnak ítélték e nyilatkozatokat, amelyeket ezek a pártok támogattak”.

Gabriel Perry Prissialni, az egyik madridi zsidó közösség, a Bet-El elnöke a JNS-nek elmondta, hogy fontosnak tartja a kampányt, „mert tanúi vagyunk a szélsőbaloldali pártok, például a Podemos és helyi pártjaik nyers antiszemitizmusának”.

„Természetesen” – hangsúlyozta – „ez Izrael- és Izrael-ellenes álláspontoknak álcázott antiszemitizmus. Nem nézhetünk félre, tudjuk, hogy ezeknek a dolgoknak mi a vége”.

„Spanyolországban nem volt igazi antiszemitizmus egészen addig, amíg a szélsőbaloldali pártok néhány évvel ezelőtt be nem léptek a politikai színtérre” – mondta. „Ezek a pártok nyíltan és közvetlenül Izrael, izraeli cégek, művészek, termékek, sőt az egyetemeken még az egyetemi előadók bojkottjára is felszólítanak. Nagyon radikálisak, és szélsőségességük idővel egyre erősebbé válik”.

Prissialni megjegyezte, hogy az egyetlen ország, amelyet a Podemos szankciókra és bojkottra szólít fel, az Izrael. „Nem mondom, hogy Izrael tökéletes, de az, hogy a nemzetek között a zsidó [államot] említik, mint [az] egyetlen országot, amely ellen harcolnak, azt mutatja, hogy mennyire gyűlölnek minket.

Mas hangsúlyozta, hogy az ACOM kampánya nem korlátozódik a zsidó szavazókra.

„Felszólítjuk madridi polgártársainkat” – mondta. „Amikor szavaznak, nem pusztán politikai lehetőségekről és javaslatokról lesz szó. Egy kisebbség tagjainak polgári jogairól fog szólni – ebben az esetben a zsidó kisebbségről, amelyet azért diszkriminálnának, mert azok, akik.”

Spanyolok és az antiszemitizmus: miért vannak Becsület napi felvonulások az Ibériai-félszigeten?

Kik a spanyol neonácik, és miért vonulgatnak a Becsület napján? Jerez Julio írása.