Putyin új „alkut” akar a Nyugattal?

Törökország elárulta, hogy Oroszország egy új „nagy alkut” ajánlhat fel a lehetséges tárgyalások során, mivel az orosz veszteségek egyre nőnek Ukrajnában.

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan török elnök tanácsadója azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „új nagy alkut” akar kötni a Nyugattal a hidegháború utáni időszak megaláztatásainak eltörlése érdekében. Ez a kijelentés azután hangzott el, hogy Erdogan pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszélt az ukrajnai háború „legújabb fejleményeiről” – olvasható a török kormány közleményében.

A CNN-nek adott interjújában Kalin azt állította, hogy

az ukrajnai konfliktus elkerülhetetlenül tárgyalásos rendezéssel fog végződni, a kérdés csak az, hogy mikor, „és mennyi kár keletkezik addigra”.

Ankara, bár kritikusan szemléli Oroszország ukrajnai invázióját és Putyin legutóbbi lépését négy ukrán terület annektálására, jó kapcsolatokat ápol a Kremllel. Ezt jelzi a Törökország és az ENSZ által idén nyáron közvetített fekete-tengeri gabonakezdeményezés, amely lehetővé teszi a gabonaszállításokat az ukrán kikötőkből.

Az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások azután álltak le, hogy Moszkva a múlt héten bejelentette négy ukrán terület csatlakozását az Orosz Föderációhoz. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vágott vissza, hogy aláírta a tárgyalások lehetetlenségét kimondó rendeletet.

Az ukrán elnök honlapján közzétett rendelet kimondta, hogy „lehetetlen tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”.

Oroszország 18. századi háborúja

Putyin bukására várni nem stratégia – írja Edward Luttwak, világszerte elismert katonai stratéga.

Erdogan szóvivője arról tájékoztatott, hogy a tárgyalások leállítása várható volt, továbbá elárulta, hogy nemrég tárgyalt a kérdésről Jake Sullivannal, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadójával.

„Értelmezésünk szerint Putyin egy új nagy alkut, egy új megállapodást akar a Nyugattal. Ez részben Ukrajnáról szól, ez kétségtelen.

De a nagyobb kérdés valójában egy új alku Oroszország és a nyugati világ között”

– árulta el Kalin.

A hidegháború végén, Borisz Jelcin és Mihail Gorbacsov orosz elnökök idején Moszkva által kötött megállapodásokkal összefüggésben Kalin kifejtette, hogy ezek a megállapodások már nem tükrözik a mai Oroszországot. Kalin szerint

„új Oroszország van, új világ van, új valóság van, és új alkut akarnak kötni”.

A török szóvivő továbbá Oroszországot hibáztatta azért, hogy próbára teszi az egész világ liberális rendjét.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Itt az új világrend, amely nem a Nyugat érdekei körül forog

A Nyugat olajigénye már nem elsődleges szempont – írja a brit közgazdász az OPEC+ döntésével kapcsolatban, amely pofon Joe Biden kormánya számára.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.