Hogyan robbantották fel a Krími hidat?

Rengeteg elmélet létezik, és nem mindegyik hihető – írja a BBC.

Oroszország egyből azt sugallta, hogy egy teherautó bombája volt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta Ukrajnát, hogy „terrorcselekményt” hajtott végre.

A közösségi médiában közzétett biztonsági kamerák felvételei azt mutatták, hogy a robbanás idején egy teherautó – állítólag az oroszországi Krasznodar városából, egy órányi autóútra az átkelőtől – nyugat felé haladt a hídon.

Az orosz hatóságok egy 25 éves krasznodari férfit, Samir Yusubovot nevezték meg a teherautó tulajdonosaként, és azt mondták, hogy egy idősebb rokona, Makhir Yusubov volt a sofőr.

Ukrán tábornok: nyugati fegyverekkel fogjuk kilőni a kercsi hidat

Az átkelő kulcsfontosságú volt Moszkva számára, hogy erősítést küldjön, de nyugati tisztviselők attól tartanak, hogy az átkelő megtámadása szélesebb körű konfliktushoz vezethet.

A BBC szerint a felvételek alapos vizsgálata azonban azt mutatja, hogy a teherautónak semmi köze a robbanáshoz.

A felvételen látható, hogy egy hatalmas tűzgolyó robban ki közvetlenül a teherautó mögött – és egyik oldalán -, amikor az elkezd felmászni a híd egy magasabban fekvő szakaszára.

A cikk szerint gyanús volt az a sebesség, amellyel a kamionbomba-elmélet terjedni kezdett orosz körökben. Ez azt sugallta, hogy a Kreml inkább a terrorista cselekményt részesíti előnyben, mint egy sokkal riasztóbb lehetőséget: azt, hogy ez egy merész szabotázsakció volt, amelyet Ukrajna hajtott végre.

„Rengeteg nagyméretű, járművön szállított robbanószerkezetet láttam már az én időmben” – mondta a BBC-nek a brit hadsereg egy volt robbanóanyag-szakértője. „Ez nem úgy néz ki.”

Szerinte sokkal hihetőbb magyarázat, hogy a híd alatt egy hatalmas robbanás történt – valószínűleg valamilyen titkos tengeri drón segítségével.

„A hidakat általában úgy tervezik, hogy ellenálljanak a fedélzetet érő lefelé irányuló terhelésnek és a szél által okozott bizonyos mértékű oldalirányú terhelésnek” – mondta. „Általában nem úgy tervezik őket, hogy ellenálljanak a felfelé irányuló terheléseknek. Szerintem ezt a tényt használták ki az ukrán támadás során”.

Néhány megfigyelő megjegyezte, hogy az egyik másik biztonsági kamerás videón a másodperc töredékével a robbanás előtt az egyik hídtartó mellett megjelenik valami, ami úgy néz ki, mint egy kis hajó orrhulláma.

Szeptember 21-én az orosz közösségi médiacsatornákon olyan képek keringtek, amelyek egy rejtélyes, pilóta nélküli hajót mutattak, amelyet a krími Szevasztopolban lévő orosz haditengerészeti támaszpont közelében mosott partra a víz.

Rejtélyes katonai drónt mosott partra a tenger Szevasztopolnál

A jelöletlen harcászati drón bepillantást ad bizonyos orosz döntésekbe.

A hajó egy nagy, fekete fedelű kajakra hasonlított, orrában érzékelőkkel és egy fehér, periszkópszerű eszközzel a tetején.

A helyi jelentések szerint a hajót kivontatták a tengerre és felrobbantották.

Nem ez az első eset, hogy olyan hírek keringenek, amelyek szerint Ukrajna hozzáférhet ilyen titkos berendezésekhez.

„Vannak megalapozott jelentések, amelyek szerint az ukránok mind megfigyelő, mind csapásmérő tengeri távirányítású járművekkel rendelkeznek” – mondta a brit robbanóanyag-szakértő.

De néhány fővárosi suttogástól eltekintve senki sem erősíti meg az elméletet.

Egy szombat esti nyilatkozatában Zelenszkij elnök hivatalának vezetője, Mihail Podoljak úgy tűnt, hogy támogatja Moszkva teherautóbomba-elméletét.

„A válaszokat Oroszországban kell keresni”

– fogalmazott nyilatkozatában.

Szerinte a robbanás az orosz biztonsági szervek különböző részei közötti belharc eredménye volt. A cikk szerint ez szándékos megtévesztés vagy trollkodás.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A híd túl messze volt

Ha olyan globális konfliktusok idején, mint második világháború vagy a hidegháború, sikerült ellenállnunk a totális háború csábításának, akkor talán most is sikerülni fog.

Fotó: EPA/STRINGER