Ukrán tábornok: nyugati fegyverekkel fogjuk kilőni a kercsi hidat

Az átkelő kulcsfontosságú volt Moszkva számára, hogy erősítést küldjön, de nyugati tisztviselők attól tartanak, hogy az átkelő megtámadása szélesebb körű konfliktushoz vezethet.

Egy vezető ukrán tábornok azzal fenyegetőzött, hogy nyugati fegyverekkel felrobbantja az Oroszország szárazföldi részét a Krím félszigettel összekötő hidat – számolt be a Telegraph.

Dmitro Marcsenko vezérőrnagy, aki a háború kezdete óta vezeti az Ukrajna déli részén fekvő Mikolajiv régió védelmét, szerda este a Krym.realii honlapnak azt mondta, hogy Kijev legitim célpontnak tekinti a 227 méter hosszú kercsi hidat.

„Ez lesz az első számú célpontunk” – mondta arra a kérdésre, hogy Ukrajna mit fog kezdeni a Nyugattól kért új, korszerű fegyverekkel.

„El kell szakítanunk ezt a köldökzsinórt, hogy elvágjuk az (orosz) erősítést. Amint ez megtörténik, (az oroszok) pánikba esnek”.

Sok nyugati vezető óvakodott attól, hogy nagy hatótávolságú tüzérséget küldjön Ukrajnának, attól tartva, hogy Kijev megtorló csapásokat indíthat Oroszország ellen, ami potenciálisan még nagyobb konfliktust válthat ki.

Amerikai tisztviselők a hónap elején bejelentették, hogy rakétarendszereket szállítanak, mondván, hogy Kijev biztosítékot adott arra, hogy nem fogja ezeket a fegyvereket oroszországi célpontok ellen bevetni.

Oroszország az annexió után a Kercsi-szoroson át épített 2,7 milliárd fontos hidat arra használja, hogy csapatokat és fegyvereket juttasson a Fekete-tengeri félszigetre, amely a háború első hetében az ukrajnai délvidéki invázió állomáshelyéül szolgált.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön ragaszkodott ahhoz, hogy a híd teljesen biztonságos az utasforgalom számára, és az orosz hadsereg „megelőző intézkedései” által őrzött.

Válaszul azonban az ukrán katonai hírszerzés csütörtök este nyilvánosságra hozta a híd teljesnek tűnő tervrajzait.

Az ukrán tábornok megjegyzései néhány órával Németország, Franciaország és Olaszország vezetőinek Kijevben tett látogatása előtt hangzottak el.

Az ukrán kormány segítségért és jelentősebb fegyverszállításokért kiált, mivel tisztviselői szerint az oroszok jelenleg tízszer annyi tüzérséggel rendelkeznek a kelet-ukrajnai harctéren, mint az oroszok.

Közben Ukrajna védelmi minisztere csütörtökön elismerte, hogy Kijev végül új fegyvereket használhatna az Oroszország által megszállt területek, köztük a Krím visszafoglalására.

„A Krím stratégiai cél Ukrajna számára, mert az ukrán terület” – mondta a CNN-nek.

„De lépésről lépésre fogunk haladni”.

Olekszij Reznyikov megjegyzései visszhangozzák Vlagyimir Putyin egyik nyilvános célját az invázió megindításával, mivel azt állította, hogy Ukrajna a fekete-tengeri félsziget erőszakos visszafoglalására készül.

Ukrán banánhéj: A sziget és a folyosó

Robert C. Castel két olyan hadszíntérre hívja fel a figyelmet, amivel igen keveset foglalkozunk.