Napi érdekes: Izrael egyik elveszett törzse Indiában ünnepli a szukkotot

Az India északkeleti régiójában, Manipurban és Mizoramban élő Bnéj Menáse – Menáse fiai – közösség tagjai is összegyűlnek, hogy megünnepeljék szukkotot, a sátoros ünnepet.

Hogyan kerültek zsidók Indiába?

A Bnéj Menáse csoport tagjai úgy tartják, hogy ők az elveszett tíz törzs közül Menáse törzsének leszármazottai. Erre utal a nevük is: Menáse fiai.

Hagyományaik szerint őseiket 2700 évvel ezelőtt, az első Szentély lerombolása után hurcolták el az Asszír Birodalom katonái Izraelből.

Ezt több évszázados vándorlás követte Közép-Ázsiában és a Távol-Keleten, míg végül letelepedtek a mai Északkelet-Indiában, a burmai (Mianmar) és a bangladesi határ mentén. Útjuk során ragaszkodtak őseik tradícióihoz, és megtartották a zsidó hagyomány bizonyos elemeit, többek közt a szombati, a kósersági és a házassági tisztasági törvények egyes részleteit. Emellett az ünnepeket, köztük szukkotot is megtartották, és az elmúlt évtizedekben sokan kezdtek el érdeklődni zsidó örökségük iránt.

Bár a közösség tagjainak zsidó származása bizonyos, az eltelt évezredek alatt asszimilálódtak és az izraeli főrabbinátus döntése értelmében betérésen kell keresztülmenniük, hogy vallásjogi értelemben is zsidónak számítsanak.

Zsidó kötődésüket 2005-ben ismerte el Slomó Ámár, országos szfárádi főrabbi, és ez megnyitotta számukra a lehetőséget az alijára. A közösség több ezer tagja költözött már Izraelbe, ahol betérésük után a zsidó nép teljes jogú tagjaivá váltak.

A Zsido.com teljes cikkének folytatása az indiai zsidókról itt olvasható.

Menáse fiai két és félezer év után ismét Izraelt védik

Az Észak-Indiában, Mizoram tartományban élő Bnéj Menásse közösség 12 tagját vették fel az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) Kfir hadosztályába.