Menáse fiai két és félezer év után ismét Izraelt védik

Az Észak-Indiában, Mizoram tartományban élő Bnéj Menásse közösség 12 tagját vették fel az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) Kfir hadosztályába.

A bangladesi és mianmari határ közelében élő Bnéj Menáse (Menáse fiai) közösség úgy tartja, hogy őseiket még az első Szentély lerombolása után hurcolták Asszíriába, majd onnan vándoroltak tovább keletre – írja a Jiszráel Hájomra hivatkozva a zsido.com.

Bár az eltelt évezredek alatt asszimilálódtak, bizonyos szokásaikban megőrizték az ősi zsidó elemeket, és sokan elkezdtek érdeklődni zsidó örökségük iránt. A közösség több ezer tagja költözött már Izraelbe, ahol betérésük után a zsidó nép teljes jogú tagjaivá váltak.

Michael Freund rabbi, a zsidó nép elveszett törzseit felkaroló Sávéj Jiszráel szervezett alapító-igazgatója büszke a nagy presztízsű harcoló alakulathoz került fiatalokra. „Ez idáig szervezetünk segítségével a Bnéj Menáse közösség már több mint 4000 tagja települt át Indiából Izraelbe. Nagyon remélem, hogy az izraeli kormány engedélyt ad arra a közeljövőben, hogy a közösség többi tagja is alijázhasson” – mondta Freund rabbi.

A teljes cikk itt olvasható el.