Mekkora is lehetett valójában Góliát?

Jeffrey Chadwick, a Brigham Young Egyetem régésze még 2020-ban az amerikai keletkutatók éves konferenciáján mutatta be, hogy mire jutott az óriás lehetséges méretére vonatkozó vizsgálata során – írta meg még korábban a National Geographic.

Egyes leírások alapján Góliát négy könyök és egy arasz, míg más szövegek szerint hat könyök és egy arasz magas volt.

Ez alapján 238-346 centiméteres lehetett – a legmagasabb modern ember a 272 centiméteres Robert Wadlow volt, nem valószínű, hogy az ókorban valaki hasonlóan nagyra nőtt volna.

A korszakban nem voltak egységes mértékek, bizonyos egységeket azonban gyakrabban használtak, ilyen mértékek voltak a könyök és az arasz is. Chadwick kutatásai alapján a régióban előbbi nagyjából 54 centiméter, utóbbi pedig nagyjából 22 centiméter lehetett.

A kutató a közelmúltban részt vett a Gáth városánál, Góliát otthonában zajló ásatáson. A helyi fal kő alapja éppen négy könyök és egy arasz, azaz 238 centiméter magas, lehetséges, hogy az ókori írókat éppen ez a fal ihlette meg, amikor Góliát magasságát írták le.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Megtalálhatták a bibliai Góliát városát

Egy feltárt város romjai alatt egy még régebbi város romjaira bukkantak Izraelben, amely a feltételezések szerint nem más mint Góliát szülővárosa.