Megtalálhatták a bibliai Góliát városát

Egy filiszteus város romjai alatt egy még régebbi városra bukkantak Izraelben, amely a feltételezések szerint nem más mint Góliát szülővárosa. 

Gáth városának feltárási munkái során egy még régebbi város romjait fedezték fel. A most előkerült háromezer éves erődítmények romjai egy,  az eddig tanulmányozottnál is korábbi városhoz tartozhattak, amelyet a filiszteusok civilizációjuk hajnalán építhettek — írja a Háárecre hivatkozva a The Jerusalem Post.

Egy csapat régész véletlenül fedezte fel, hogy egy másik, nagyobb város is rejtőzik Gáth-nak gondolt egykori település romjai alatt. Aren Maeir, a csoport vezetője így nyilatkozott: „Mindez idő alatt itt rejtőzött egy méterrel a vizsgált város alatt egy régebbi, hatalmas város”. A régészeti felfedezés arra utal, hogy az eddigi ásatások valójában egy, a Bibliában leírt Gáth romjaira épült másik várost tártak fel, ami egyúttal azt is valószínűvé teszi, hogy Gáth városa jóval korábban érte el fejlődése csúcspontját, mint azt a szakértők eredetileg hitték.

Úgy tűnik, Góliát szülővárosát találhatták meg, akit Izrael és Júdea második királya, Dávid győzött le.

A városban talált kerámiákon olvasható Góliát neve, és a hatalmas város falak is alátámasztják a Bibliában említett ősi ellenségről alkotott képet.

Gáth városa Gáza, Askelón, Asód és Ekron mellett az öt fő filiszteus város egyike, sokszor szerepel a Tórában, és létezését az egyiptomi hieroglifák is megerősítették.

Gáth, Júdea alacsony dombjain található Jeruzsálem és Askelon között. Az ősi várost Hazáel Szíria királya pusztította el i.e 830-ban. A Bibliában szerint a filiszteusok ide hurcolták a frigyládát Sámuel próféta idejében, és Dávid is itt bujkált Saul király elől.