Százmilliós ingatlanárak az ország egyik legszegényebb térségében

Előfordul, hogy budapesti, vagy még magasabb áron értékesítenek házakat az ország egyébként egyik legszegényebb térségében, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Bodrogkeresztúr nevezetű községében – szemlézi a Hvg.hu-t a zsido.com

Az eladók számára csodálatos ingatlanárak oka Bodrogkeresztúr egykori haszid rebbéje, reb Steiner Sájele (1851–1925), akit a köznyelvben mint csodarabbit emlegetnek.

Reb Sájelét már életében is nagy érdeklődés övezte, keresztúri otthona és magánzsinagógája hétről-hétre látott vendégül százakat. Naponta érkeztek hozzá a zarándokok, akik nem csak egy-egy jó tanácsot, de szállást és finom kosztot is kaptak a rebbétől. 

Ma a település népszerű zarándokhely, ez áll a magas ingatlanárak mögött.

A település mintegy 400 házából már mintegy 60–70 ingatlant értékesítettek, s ahogy írják: „ez nagyon nagy szám, a falu úgymond őslakos része tűnik el, ennek viszont sokan nem örülnek.” Pedig ilyen, „őslakos” eltűnés már történt – nem csak itt, de szerte az országban –, méghozzá 1944 késő tavaszán. Egyik pillanatról a másikra, Bodrogkeresztúr nem kevesebb mint ötöde tűnt el, miután a zsidó lakosságot Auschwitzba deportálták (az 1941-es népszámlálási adatok szerint a 2248 fős összlakosságból 455 ember [20,2%] volt izraelita vallású). 

Az 1944-es deportálások miatt mára gyakorlatilag eltűnt az autentikus, vallását gyakorló zsidó közösség a vidékről.

Bodrogkeresztúron – a rebbe egy leszármazottjának törekvései miatt – az egykori hívek túlélőinek unokái egyre gyakrabban térnek vissza a Bodrog parti településre, hogy őseik otthonában gyakorolják az Isten-szolgálatot.

Fotó: Bodrogkersztúr jövőjéért egyesület Facebook oldala

Bodrogkeresztúron nem mindenki örül a zsidó zarándokoknak

Van, aki szerint a házak vásárlása a zsidó összeesküvés része, hogy alternatív hazát építsenek maguknak.