Justin Trudeau nem tudja, terroristák-e az Iráni Forradalmi Gárda tagjai

A szerdai kérdések órájában Pierre Poilievre carletoni képviselő és a Konzervatív Párt vezetője megkérdezte Justin Trudeau miniszterelnököt, hogy terrorista csoportnak tekinti-e az iráni Iszlám Forradalmi Gárdát. Poilievre ismételt kérése, hogy egyszerűen „igen” vagy „nem” választ adjon, nem talált meghallgatásra, ehelyett Trudeau hosszadalmas válaszokat adott, amelyek nem tértek ki a kérdésre – írja a Post Millennial.

„Az IRGC terrorista csoportnak számít, igen vagy nem?” kérdezte Poilievre.

„Elismertük, hogy Irán a terrorizmus állami támogatója” – válaszolta Trudeau. „Folytattuk az IRGC felelősségre vonását, többek között azzal, hogy szankciókat léptettünk életbe néhány vezetőjükkel szemben, hogy biztosítsuk, hogy nem találhatnak menedéket vagy nem vásárolhatnak ingatlant Kanadában. Továbbra is számon fogjuk kérni ezt a vérszomjas rezsimet”.

„Nincs szükségünk drámára, nincs szükségünk színészkedésre, tettekre van szükségünk” – vágott vissza Poilievre, komorabb hangnemet öltve.

Megismételte, hogy az IRGC ötvenöt kanadai állampolgár megöléséért felelős, amikor 2021 januárjában lelőtte a PS572-es járatot, és rámutatott, hogy ennek ellenére továbbra is legálisan működhetnek Kanadában, mivel Trudeau nem minősítette őket terrorszervezetnek.

„Ismétlem, igen vagy nem” – kérdezte Trudeau-tól – „az IRGC terrorszervezet?”.

A miniszterelnök ismét kitért a kérdés elől, azonban megemlítette, hogy az IRGC Qudsz erői terrorista csoportként szerepelnek a listán.

„Egy egyszerű igen vagy nem kérdést tettem fel” – jelentette ki Poilievre szigorúan.

„A miniszterelnök elsődleges feladata, hogy megvédje polgárainkat. Ötvenötüket meggyilkolta ez a terrorista csoport… A miniszterelnök úgy gondolja, hogy az a csoport, amely kilőtte azt a rakétát és megölte az embereinket, terrorista csoport, igen vagy nem?”.

Trudeau ismét nem válaszolt a kérdésre.

„A miniszterelnöknek 1001 napja volt arra, hogy átgondolja a választ”

– mondta láthatóan frusztrált Poilievre. „Utoljára kérném, hogy a miniszterelnök mutasson némi tiszteletet, és valóban válaszoljon a kérdésre; ez egy terrorista csoport, igen vagy nem?”.

Trudeau ismét nem válaszolt a kérdésre.

Az IRGC-t több ország is terrorista csoportnak minősítette, köztük az Egyesült Államok is, amely 2019-ben felvette őket a listájára.

Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Darryl Dyck

Mit tanulhatnak a nyugati feministák az iráni nőktől?

„Az iráni feminizmus kiállta az idő próbáját. Bárcsak ugyanez elmondható lenne a Nyugatról is” – írja Ayaan Hirsi Ali.