Izrael újabb jelentős gázleletet fedezett fel

Az Energean vállalat csütörtökön jelentette be a tel-avivi és a londoni tőzsdén, hogy az izraeli tengeri vizeken lévő Hermes kutatófúrása a becslések szerint 7-15 milliárd köbméteres új kereskedelmi gázleletet hozott – számolt be a Times of Israel. 

A Hermes a Karish mezőtől délkeletre található, amelynek kitermelési jogait a brit-görög vállalat birtokolja.

A Stena IceMax fúrótorony most az úgynevezett Olympus területre költözött, amely az Energean Karish és Tanin mezői között található.

A vállalat azt reméli, hogy a feltárástól lehetővé válik az ottani földgáz becsült mennyiségének további finomítása, amely az Energean közleménye szerint jelenleg elméletileg 58 milliárd köbméterre tehető.

A vállalat szerint a Hermes felfedezés csökkentette más közeli területek, például a Poseidon és Orpheus struktúrák feltárásának kockázatát.

Az Energean élt az opciójával, hogy a Stena Drilling Limiteddel egy hatodik kutat fúrasson, amely a Hermes és Izrael partjai között, a 23-as blokkban található Hercules kutatási területet célozza meg.

Mindegyik blokk izraeli vizeken található, attól a tengeri területtől délre, amelynek tulajdonjogát Izrael és Libanon vitatja.

Kinek kedvez a kialakulóban lévő izraeli-libanoni tengeri megállapodás?

Izraeli szakértő szerint mindkét nemzet nyer gazdaságilag, de a Hezbollah is jól jár, mert megerősíti Libanon feletti ellenőrzését.