Egy riporter végre beszólt Roger Watersnek

A neves amerikai popkulturális magazin egy interjú során nem hagyta szó nélkül a zenész Izraellel és zsidósággal kapcsolatos újabb kirohanásait.

Interjút készített a Pink Floyd alapítójával, az utóbbi években inkább sajátos politikai nézeteiről elhíresült Roger Waters–szel Amerika talán legismertebb rockzenei–politikai magazinja, a Rolling Stone – számolt be a TEV.

A liberális lap eddig ugyan nem az Izrael melletti kiállásáról volt híres, ebben az interjúban azonban – ahogy az Israellycool blog fogalmaz – “dicséretes, hogy szembesíti és leleplezi Roger Waters-t”. James Ball újságíró “nem csak elfogadja a válaszait. Visszavág, és kedvezőtlenül ítéli meg Waters-t”, aki “úgy kerül ki az interjúból, mint egy antiszemita, őrült képmutató. Mivel tudjuk, hogy az is.”

“Waters többször is hangsúlyozta, hogy a problémája Izraellel van, nem pedig tágabb értelemben a zsidókkal. Az interjúnk során azonban, amikor a témáról beszélgetünk, Waters azt állítja, hogy az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában élő zsidók egy része felelősséget visel Izrael tetteiért, ‘különösen azért, mert mindent ők fizetnek’

– jegyzi meg az újságíró a rocksztárral folytatott interjúról.

A James Ball szerint többször is kiabálásba átfordult interjú során Waters hangsúlyozta, hogy ő nem antiszemita, ugyanakkor nem fogadja el a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) antiszemitizmus–definícióját.

“Van-e joga Izrael államnak a létezéshez? Azt mondani, hogy Izraelnek nincs joga apartheidállamként léteznie, mint amilyen Dél-Afrika volt (…), nem antiszemitizmus”

– állítja Waters.

A zenész szerint ő csak “azt a tényt” kritizálja, hogy Izrael “egy felsőbbrendűségi, telepes gyarmatosító projekt, amely apartheid rendszert működtet”. Ball válaszol: a zsidó népnek évezredes múltja van Izrael térségében, nem sértő ennek fényében a “telepes” kifejezés? “Nem, nem az. Azok az emberek nem onnan származnak. Ők nem az ott valaha élt őslakosok leszármazottai” – mondja Waters. “Ez nemcsak sok izraeli állampolgárra nézve téves, hanem arra is szolgál, hogy lekicsinyelje az Izrael megalapítása előtti borzalmakat és szenvedéseket, és a zsidó haza iránti vágyat, amit ez szült” – reagál az újságíró.

Ball egy másik megnyilvánulásával is szembesíti Waterst: amikor arról énekelt, hogy “visszavesszük a földet, a Jordán folyótól a tengerig”, vajon tisztában volt-e azzal, hogy ez a kifejezés vagy Izrael elpusztítását, vagy Izrael teljes zsidó lakosságának máshová történő áttelepítését írja le, ezért sok izraeli és zsidó ember egyaránt elborzadva fogadja?

“Nem, ez baromság. Ez csak a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti terület földrajzi leírása. Számomra ezen kívül semmilyen más jelentéssel nem bír. Senki sem sugallja, hogy mindannyiuknak el kell menniük, amit 1948-ban ők javasoltak az ottani őslakosoknak” – állítja Roger Waters.

A cikk folytatását itt olvashatja. 

„Hazug sz*rnak” nevezte Golda Meirt a Pink Floyd egykori gitárosa

Zsidó csoportok válaszul azt üzenték Watersnek, hogy az idejét inkább olyan csoportok támogatásával töltse, amelyek hidakat építenek a közösségek között.

Fotó: Wikimedia commons/ Waters 2018-ban