Mozgósítási kudarc: A behívott férfiak felét hazaküldték egy orosz régióban

Az oroszországi Habarovszk régióban a mozgósított férfiak mintegy felét teljesen alkalmatlannak találták a szolgálatra.

Az oroszországi Habarovszki terület katonai vezetőjét eltávolították posztjáról, miután az újonnan mozgósítottak felét hazaküldték, mivel nem feleltek meg a behívási kritériumoknak – közölte hétfőn kora reggel a régió kormányzója.

A Vlagyimir Putyin elnök által szeptember 21-én meghirdetett, a második világháború óta első oroszországi mozgósítás széles körű elégedetlenséget váltott ki a tisztviselők és a polgárok körében a sorozás végrehajtása miatt.

„Tíz nap alatt több ezer honfitársunk kapott behívót, és érkezett a katonai nyilvántartó és sorozó irodákba”

– mondta Mihail Degtyarev, az oroszországi Távol-Keleten található Habarovszk régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóbejegyzésében.

„Körülbelül a felüket hazaküldtük, mivel nem feleltek meg a katonai szolgálatba lépés kiválasztási kritériumainak”.

Degtyarjov szerint Jurij Laiko eltávolítása nem befolyásolja a Putyin által meghatározott mozgósítási tervet.

A kaotikus mozgósítás több ezer harcképes férfit arra késztetett, hogy elmeneküljön az országból, hogy elkerülje a sorozást, amelyet úgy hirdettek meg, hogy a katonai tapasztalattal és szakismeretekkel rendelkezőket sorozzák be, de gyakran úgy tűnt, hogy nem veszik figyelembe a szolgálati lapokat, az egészségi állapotot, a hallgatói státuszt és még az életkort sem.

Putyin propagandistái: Teljesen oké, ha az újoncok részegen készülnek a csatára

„Ez az igazság – nálunk mindig is így volt és mindig is így lesz” – mondta az orosz Déli Katonai Körzet volt parancsnokhelyettese.