Putyin propagandistái: Teljesen oké, ha az újoncok részegen készülnek a csatára

Egy volt orosz parancsnok azt állította, hogy a Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójában harcra mozgósított részeg katonákról készült felvételek egyeltalán nem szokatlanok, mert „ez mindig is így volt nálunk”.

Andrej Guruljov az Oroszország-1 csatornán folytatott vita során tette ezt a megjegyzést, miután számos, széles körben megosztott videón részeg orosz újoncok voltak láthatóak.

Guruljov, aki a Déli Katonai Körzet parancsnokhelyettese volt, jelenleg pedig parlamenti képviselő, azt állította, hogy gyakori, hogy az újoncok részegek.

„Természetesen mindannyian egy kicsit részegek, hogy finoman fogalmazzak”

– mondta.

Visegrád 24 on Twitter: „Russian soldiers showing up absolutely drunk for mobilization.Some even try to sleep it off in the grass.Via @Gerashchenko_en pic.twitter.com/GmUNkZEXCo / Twitter”

Russian soldiers showing up absolutely drunk for mobilization.Some even try to sleep it off in the grass.Via @Gerashchenko_en pic.twitter.com/GmUNkZEXCo

„Aztán egyesek azt mondják: el tudod képzelni, hogy részegen érkeztek? Én azt mondom: ugyan már, kérem, láttam, hogyan toboroztak… hogyan hívtunk tartalékosokat a kiképzőtáborokba” – utalt Guruljov az első és a második csecsen háború idején zajló toborzásokra.

„Soha életemben nem láttam ott józan embereket”

– mondta.

„Ez az igazság – nálunk mindig is így volt és mindig is így lesz.

Csak a rendet kell fenntartani még azok is boldogan alszanak a sátraikban, akik részegek. Kialusszák magukat, és elmennek hadtudományt tanulni”

– tette hozzá.

Julia Davis on Twitter: „After seeing videos of freshly-mobilized Russians-so drunk they could barely stand-many asked me whether it’s for real. Hear it straight from the horse’s mouth: former deputy commander of Russia’s southern military district: „Never in my life have I seen any sober people there.” pic.twitter.com/zPsVt1A82s / Twitter”

After seeing videos of freshly-mobilized Russians-so drunk they could barely stand-many asked me whether it’s for real. Hear it straight from the horse’s mouth: former deputy commander of Russia’s southern military district: „Never in my life have I seen any sober people there.” pic.twitter.com/zPsVt1A82s

A Kreml propagandistái az állami csatornákon, mint Szolovjov és az Russia Today műsorszolgáltató vezetője, Margarita Szimonyan is bírálták a csapatok mozgósításának módját.

Larisza Dorosenko orosz dezinformációs szakértő, aki a bostoni Northeastern University oktatója, azt mondta, hogy az állami médiumoknak azért kell foglalkozniuk az „elfuserált” mozgósítással, mert az állampolgárok kritikáját már lehetetlen volt figyelmen kívül hagyni.

Azzal, hogy beismerték, hogy a mozgósítás nem a terveknek megfelelően zajlik, megtették az első lépést ahhoz, hogy megpróbálják megváltoztatni az erről szóló narratívát.

„Elkezdték felismerni, hogy annyi hiba volt, hogy úgy döntöttek, „ezzel foglalkoznunk kell””

– mondta a szakértő a Newsweeknek.

Azt mondta, hogy az olyan figurák, mint Szolovjev és Szimonyan a civil társadalom részeként próbálják láttatni magukat, akik segíthetnek a mozgósítási hibák kiküszöbölésében.

Orosz állami média: Egy szexmániás sörimádó is részt vett a Dugina-merényletben

A Ria Novoszty még képeket is közzétett az „ukrán terroristáról”.