Botrány: Egy horvát hetilap Hitler-bajusszal ábrázolta Melonit, Orbánt és Vučićt

Az Express című horvát hetilap Aleksandar Vučić szerb elnököt, Giorgia Meloni olasz leendő miniszterelnököt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Hitler-bajusszal ábrázolta.

A hetilap „Achtung: Horvátország három minifasizmus között” címmel jelent meg, és „a szomszédos államok horvátellenes politikát folytató vezetőinek motívumainak elemzését” ígérte olvasói számára.

Az N1 szerb hírportál szerint az Express címlapját Nikola Szelakovics szerb külügyminiszter, Aleksandar Vulin belügyminiszter és Zorana Mihajlović miniszterelnök-helyettes is elítélte.

Szelakovics arra figyelmeztetett, hogy Horvátországnak van oka félni a belső szélsőségességtől, mint olyan országnak, ahol neonácik követtek el bűnös dolgokat a második világháborús alatt, és ahol utcákat és tereket neveztek el az usztasákról (a második világháborús horvát fasisztákról), amely idegengyűlöletből és a szomszédoktól való félelemből táplálkozik.

Zvika Klein צביקה קליין on Twitter: „Croatian magazine puts #Hitler mustaches on Meloni, Orban and Vucic.@Jerusalem_Post @avucic @GiorgiaMeloni @simonwiesenthal https://t.co/JYWSOIgXQS pic.twitter.com/AhI2EpXYgX / Twitter”

Croatian magazine puts #Hitler mustaches on Meloni, Orban and Vucic.@Jerusalem_Post @avucic @GiorgiaMeloni @simonwiesenthal https://t.co/JYWSOIgXQS pic.twitter.com/AhI2EpXYgX

„A három politikus valóban jobboldali konzervatív, azonban nácinak bélyegezni őket egyszerűen undorító és nem felel meg az igazságnak, továbbá rendkívül ízléstelen és sértő a nácik áldozataira nézve”

– mondta Dr. Efraim Zuroff holokauszt-történész, a Wiesenthal Központ kelet-európai ügyekért felelős igazgatója.

Vučić: Nagyapámat a holokauszt idején gyilkolták meg a horvát usztasák

A szerb elnök a The Jerusalem Postnak fedte fel először személyes történetét.