Az arabok megüzenték, hogy felejtsék el a nagykövetség Jeruzsálembe helyezesét

A londoni arab nagykövetek levelet küldtek Liz Truss újdonsült brit kormányfőnek, amelyben sürgették, hogy felejtse el a szerintük „illegális és meggondolatlan” tervet a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről.

A Guardian szerint egyes arab diplomaták arra figyelmeztettek, hogy egy ilyen lépés veszélyeztetheti az Egyesült Királyság és az Öböl menti együttműködési tanács közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, amelyeket a tervek szerint még az idén lezárnak.

Bár a jelentés megjegyezte, hogy számos arab ország várhatóan ellenezni fogja a kilátásba helyezett lépést, hangsúlyozta, hogy mind az Egyesült Arab Emírségek, mind Bahrein, amely két évvel ezelőtt az Ábrahám-egyezmény részeként normalizálta a kapcsolatokat Izraellel, szintén támogatta a Trussnak írt levelet.

A levélben a Palesztin Hatóság londoni megbízottját idézték:

„Bármilyen nagykövetség áthelyezése a nemzetközi jog és az Egyesült Királyság történelmi felelősségének durva megsértése lenne.

Aláássa a kétállami megoldást, és felszítja az amúgy is ingatag helyzetet Jeruzsálemben, a megszállt területek többi részén, valamint az Egyesült Királyság és a világ közösségei között. Ez katasztrofális lenne.”

A brit miniszterelnök szeptemberben közölte izraeli kollégájával, Jair Lapiddal, hogy fontolgatja az izraeli brit nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe, és hogy folyamatban van a jelenlegi helyszín „felülvizsgálata”.

Erre azt követően került sor, hogy Truss, aki korábban külügyminiszter volt, a Konzervatív Párt augusztusi választási versenyén ígéretet tett a nagykövetség áthelyezésének felülvizsgálatára, hozzátéve, hogy tisztában van a követség áthelyezésének érzékeny mivoltával.

Az Egyesült Államok 2018 májusában nyitotta meg nagykövetségét Jeruzsálemben, egy évvel azután, hogy Donald Trump elnök bejelentette, hogy Tel-Avivból az izraeli fővárosba költözteti azt.

Egy akkori videóbeszédében Trump kijelentette: „Izrael szuverén nemzet, amelynek minden más szuverén nemzethez hasonlóan joga van ahhoz, hogy meghatározza saját fővárosát. Mégis sok éven át nem vettük tudomásul a nyilvánvalót. Az egyszerű valóság az, hogy Izrael fővárosa Jeruzsálem.

Ma követjük ezt a felismerést, és megnyitjuk nagykövetségünket Jeruzsálem történelmi és szent földjén”.

Zsidó kérdésekben az új brit miniszterelnök Boris Johnsont követi

Nagy-Britannia új miniszterelnöke azt mondja, hogy sok zsidó barátja van – és hogy barátja lesz országa zsidó lakosságának és Izraelnek.