A szélsőbalos chilei elnök végre abbahagyta a totojázását az izraeli követtel

A chilei elnök két héttel az elutasítás után elfogadta az izraeli nagykövet megbízólevelét.

Gabriel Boric chilei elnök szombaton elfogadta Gil Artzyeli izraeli nagykövet megbízólevelét, két héttel azután, hogy a palesztin terroristák elleni izraeli műveletek miatt elutasította azt.

Artzyeli szeptember elején érkezett a santiagói elnöki palotába, de a chilei kormány egy 17 éves palesztin előző esti meggyilkolása miatt visszautasította a fogadását, ami diplomáciai vitát váltott ki a két ország között.

Oday Salahot az izraeli csapatokkal való összecsapásokban lőtték agyon, akik Kafr Dan faluban voltak, hogy feltérképezzék két lakó házát, akik előző nap lelőttek és megöltek egy IDF-tisztet.

Az IDF közölte, hogy katonái tüzet nyitottak a gyanúsítottakra, akik robbanószerkezeteket dobtak rájuk.

Az izraeli külügyminisztérium hevesen elítélte Boric akcióját, azzal vádolva, hogy az „súlyosan károsítja a két ország közötti kapcsolatokat”, és behívta Chile izraeli nagykövetét, hogy rendreutasítsa.

Miután az incidens vitát váltott ki Chilében is, Artzyelit behívták a chilei külügyminisztériumba, ahol bocsánatot kértek tőle.

A baloldali Boric a választásokon elsöprő győzelmet aratott Chilében, ami felzaklatta az ország zsidó közösségét.

Boric feszült viszonyt ápol a mintegy 18 ezer chilei zsidóval. Törvényhozóként támogatott egy törvényjavaslatot, amely a Golán-fennsíkról, a júdea és szamáriai településekről és Jeruzsálem 1967-ben izraeli ellenőrzés alá került területeiről származó áruk bojkottálására tett javaslatot.

Anticionista baloldali politikus lett Chile elnöke

Törvényhozóként támogatta,hogy bojkottálják a Golán-fennsíkról, Júdea-Szamáriából és Kelet-Jeruzsálemből származó izraeli árukat.